Nieuwe versie gedragscode GOMA moet eind dit jaar worden gepresenteerd

 

De Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA), die wordt gefaciliteerd door De Letselschade Raad (DLR), wordt momenteel herzien. Met de actualisering streeft de Raad naar een gedragscode die breed wordt ondersteund.

Met het oog hierop hebben De Letselschade Raad en de Permanente Commissie (PC) GOMA in 2015 en 2016 een brede consultatie gehouden door middel van een flink aantal expertmeetings. Vertegenwoordigers van diverse beroepsgroepen hebben input gegeven voor een eerste concept en is er vorig jaar een schrijfgroep van start gegaan met het schrijven van een raamwerk voor de nieuwe gedragscode, dat inmiddels is voorgelegd aan de leden van de PC GOMA en hun achterbannen.

De genoemde schrijfgroep bestaat uit prof. Arno Akkermans (VU Amsterdam), Jørgen Simons (advocaat) en Berber Laarman (docent-onderzoeker VU Amsterdam). Naast de input en opbrengsten vanuit de expertmeetings is ook het nieuwe wettelijke kader waarbinnen de gedragscode moet opereren (de Wkkgz) een belangrijke inspiratiebron.Inmiddels is dat raamwerk (met globaal ook al de nodige inhoudelijke richtingen) aan de leden van de PC GOMA voorgelegd, zodat zij hun achterban kunnen consulteren over de vraag of zij zich in de ingeslagen weg voldoende kunnen vinden.

De huidige conceptteksten zijn volgens DLR echter nog niet voldoende compleet voor een zinvolle openbare consultatie. Zodra dat naar het oordeel van de PC GOMA wél het geval is, zal het concept van de nieuwe GOMA uiteraard breder verspreid worden. Medio 2018 staan een of meerdere consultatiebijeenkomsten gepland ter bespreking van het concept. Data zijn nog niet bekend. De PC GOMA streeft ernaar om eind 2018 een volledige versie van de nieuwe GOMA te kunnen presenteren.

Op weg naar GOMA 2.0

De herziening van de GOMA moet leiden tot een gedragscode die wordt ondersteund en uitgedragen door alle beroepsbeoefenaren en hun organisaties die te maken hebben met medische incidenten en de behandeling van eventueel daaruit voortvloeiende klachten en schadeclaims.

Deze herziening van de gedragscode ziet in elk geval op vijf aspecten:

  1. Bij de GOMA wordt een Medische Paragraaf ontwikkeld.
  2. De inhoud van de GOMA wordt óók afgestemd op de praktijk van zelfregelende ziekenhuizen en nieuwe ontwikkelingen in de wetgeving.
  3. De GOMA wordt beter toepasbaar voor zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen.
  4. De inhoud van de GBL wordt in de GOMA opgenomen.
  5. Integratie van de Wkkgz (Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg) in de GOMA.                                                                                                                                                                                                   Doel GOMA                                                                                                                                                De Letselschade Raad wil de harmonie en duidelijkheid in de afhandeling van personenschade c.q. letselschade vergroten. Daarom wordt gestreefd naar een betere en meer persoonlijke bejegening van het slachtoffer, alsmede een verbetering van de technische aspecten van de schaderegeling. De Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA) is opgesteld door vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Geneeskundig Adviseurs in particuliere Verzekeringszaken (GAV), Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), Verbond van Verzekeraars (Centramed, MediRisk, PIV, Rechtsbijstandsverzekeraars), Vrije Universiteit en Erasmus Universiteit.

Als adviseurs zijn het Ministerie van Justitie, de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) en de Vereniging Letselschade Advocaten (LSA) betrokken geweest. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) onderschrijven de GOMA en bevelen de naleving van de Code aan hun leden aan.