Netherlands Commercial Court voor Engelstalige handelsgeschillen van start

Het is voortaan mogelijk om ook Engelstalige handelsprocedures uit te vechten bij de Amsterdamse rechtbank. Per 1 januari 2019 is het Netherlands Commercial Court (NCC) geopend, voor internationale handelsgeschillen in zowel eerste als tweede aanleg (NCC District Court and NCC Court of Appeal).

Zowel de zittingen bij als de uitspraken van het NCC zullen zodoende geheel Engelstalig zijn. ‘The NCC has the tools to communicate effectively and provide swift and firm guidance in complex litigation,’ aldus het NCC in een kort persbericht. De komst van het NCC is belangrijk vanwege de groeiende rol van Amsterdam als zakelijke toegangspoort tot Europa.

De Eerste Kamer stemde op 11 december jl.  in met het wetsvoorstel van minister Dekker voor Engelstalige rechtspraak in de internationale handelskamers van de rechtbank en het gerechtshof. Wel waren er onder de senatoren nog zorgen over de toegankelijkheid van de Engelstalige rechtbank voor het midden- en kleinbedrijf en de griffierechten die bij het NCC kostendekkend moeten zijn. Over vijf jaar volgt er een tussentijdse evaluatie.

Klik hier voor de website van het NCC bij de Rechtspraak

Bron: Advocatie