Nederlanders nog steeds makkelijk doelwit voor inbrekers: 38% laat weleens raam of deur openstaan

Ondanks landelijke overheidscampagnes om woninginbraak te verminderen, zijn Nederlanders nog steeds niet altijd op hun hoede voor inbrekers. Uit onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct blijkt namelijk dat twee op de vijf (38%) weleens ramen open laten staan als ze niet thuis zijn en dat een op de vijf (18%) de deur niet altijd goed sluit.

Gelukkig nemen ook veel mensen juist goede voorzorgsmaatregelen om het huis te beveiligen. Zo controleert 86 procent altijd of alle deuren goed op slot zitten voor ze gaan slapen. Jongvolwassenen zijn daarin iets minder voorzichtig dan ouderen; van de 18- tot 34-jarigen doet 78% een check, tegenover 92% van de 65+’ers. Ook laat het overgrote deel van de mensen (92%) geen waardevolle spullen buiten liggen als ze slapen of van huis zijn.

Elektronisch alarmsysteem
Vrijwel alle Nederlanders (98%) voelen zich veilig in eigen huis, zo blijkt uit het onderzoek. De helft van de mensen zegt waarde te hechten aan beveiligingsapparatuur. Zo’n 13% kiest voor een elektronisch alarmsysteem en 12% kiest zelfs voor camerabeveiliging rondom het huis. Ook de slimme deurbel met camera wordt steeds populairder: 11% van de Nederlanders maakt hier inmiddels gebruik van.

Van de mensen die kiezen voor een elektronisch alarmsysteem, voelen negen op de tien (92%) zich hierdoor veilig. Vooral wanneer mensen meerdere dagen van huis zijn, schakelen zij het alarmsysteem in (88%). Driekwart (74%) zet het systeem aan als ze overdag van huis gaan. Overigens zijn mensen op koude, donkere winterdagen een stuk alerter op inbraakgevaar. Een op de drie (36%) met zo’n elektronisch alarmsysteem neemt in de winter extra maatregelen tegen inbraak.

Inbraakpreventie van groot belang
Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct, legt uit waarom inbraakpreventie zo belangrijk is: “Ondanks het feit dat er landelijke campagnes worden gevoerd om inbraak te voorkomen, blijkt dat nog steeds veel Nederlanders deuren en ramen open laat staan. Dit verbaast ons; inbraakpreventie is juist enorm belangrijk. Als je goede beveiligingsmaatregelen neemt, is het makkelijker om bij de verzekeraar aan te tonen dat er, ondanks inbraakpreventie, bij je is ingebroken. Onze inboedel- en opstalverzekering verzekeren je een uitbetaling bij schade tijdens een poging tot inbraak, schade bij een inbraak of in het geval van gestolen spullen.”

Onwetendheid over woonverzekering
Naast beveiliging kiezen de meeste mensen voor een inboedelverzekering om zich te dekken tegen inbraak, diefstal en schade. Maar wat de premie van deze verzekering precies dekt, is voor velen onduidelijk. Slechts een op de 10 Nederlanders (9%) weet precies welke eigendommen verzekerd zijn door hun woonverzekering(en). Twee derde (68%) weet het ‘ongeveer’ en 23% weet het niet. Opvallend is dat 65+’ers iets beter op de hoogte zijn (17%) dan mensen tussen de 18-49 jaar (6%).


Dat men over het algemeen weinig aandacht besteedt aan woonverzekeringen, bleek al uit eerder onderzoek** van Allianz Direct. Gemiddeld hebben Nederlanders namelijk al 16 jaar een woonverzekering bij dezelfde verzekeraar. Drie op de vijf (60%) zijn zelfs nog nooit overgestapt van verzekeraar voor de inboedel-, opstal-, en/of aansprakelijkheidsverzekering en slechts 14% heeft in het afgelopen jaar rondgekeken naar een alternatief. En dat terwijl verzekerden door over te stappen tot 15% kunnen besparen op hun woonpremie.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.006 respondenten die in het bezit zijn van een inboedel-, opstal- en/of aansprakelijkheidsverzekering, juli 2020.

**Lees hier meer over het eerdere onderzoek