NCTV: natuurbranden aannemelijk én grote impact

Natuurbranden behoren tot de categorie bedreigingen met de grootste waarschijnlijkheid van optreden én met een grote impact. Dat staat in de nieuwe Rijksbrede Risicoanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens de analyse is het belangrijk om voorbereid te zijn op het kunnen verzachten van de impact.

De analyse werd afgelopen week aangeboden aan de Tweede Kamer en vormt de basis voor de Rijksbrede Veiligheidsstrategie die volgend jaar wordt gepubliceerd door de NCTV. Experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en Brandweer Nederland leverden input voor de analyse.

Niet óf maar wanneer

Door het intensieve gebruik van natuurgebieden is de kans op schade en slachtoffers bij een natuurbrand groot. Daarbij komt dat wanneer meerdere branden tegelijk ontstaan, dit uitdagingen oplevert voor de verdeling van bestrijdingscapaciteiten. Op dit moment is er geen landelijke lijn in de beheersmaatregelen om het risico te verkleinen. De aandacht voor het thema is dan ook goed, stelt Anton Slofstra namens Brandweer Nederland. “Dat het onderwerp nu een prominente plek heeft in de analyse benadrukt maar weer de urgentie om nu stappen te zetten. Het gaat er niet om óf maar wanneer er een brand optreedt die de nationale veiligheid zal raken. Dat besef moeten we met elkaar hebben en houden. Dit vraagt om actie.”

Inzetten op preventie

Slofstra pleit voor een aanpak die verder gaat dan het optimaliseren van de bestrijding: “In dit plan moeten we wat ons betreft veel verder kijken dan enkel bestrijding van natuurbranden. Alleen door in te zetten op preventie en slimme landschapsinrichting kunnen we de (on)beheersbaarheid van natuurbranden beïnvloeden.” Want daar valt de meeste winst te behalen, volgens Slofstra en andere deskundigen. “Door aan de voorkant meer aandacht te hebben voor onderwijs, onderzoek en preventie zorgen we ervoor dat de bestrijdingskant zo min mogelijk onder spanning komt te staan.”

Naast de dreiging van natuurbranden beschrijft de NCTV-analyse ook andere klimatologische ontwikkelingen die impact hebben op het werk van de brandweer, zoals overstromingen, extreem weer en aardbevingen