NCG: Aansturing van Centrum Veilig Wonen moet anders’

 

Het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de schade in Groningen afhandelt, heeft Nationaal Coördinator Groningen Alders laten weten dat ze het afgesproken aantal inspecties niet haalt. Ook zijn de versterkingsadviezen van de al geïnspecteerde panden niet op tijd klaar. Inmiddels is er een forse achterstand ontstaan.Hierop heeft Alders het CVW opheldering gevraagd. Ook eist hij dat de organisatie maatregelen neemt, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Alders is in gesprek met opdrachtgever NAM om te kijken hoe de aansturing van het CVW moet veranderen. “Het is van groot belang dat het CVW zich een lerende organisatie toont en dat de NAM als contractueel opdrachtgever het CVW in staat stelt uitvoering te geven aan het versterkingsprogramma’’Bij een vergadering van de maatschappelijke organisaties heeft Alders gewaarschuwd dat de zaak gierend uit de klauwen loopt. Hij zou zich vooral ergeren aan het CVW.

Ook bij het ministerie van Economische Zaken zijn er grote zorgen over de gang van zaken rond de versterking. Volgens het departement moet er meer vaart worden gemaakt.Het vastlopen van de versterkingsoperatie wordt onder meer veroorzaakt door problemen rond de engineering. De ingewikkelde analyses die ingenieursbureaus maken ten behoeve van de versterking van panden kosten veel tijd.Bovendien blijkt dat die rapporten aanleiding tot problemen geven. Er is sprake van fouten in rapportages en ‘gekke’ adviezen, zoals een ingewijde zegt. Daarnaast werkt het ene bureau weer anders dan het andere.

Wat de versterking van huizen ook vertraagt, is dat er met de bewoners overeenstemming moet zijn over de werkzaamheden. Zonder hun toestemming komt er niets van de versteviging terecht.Het Groninger Gasberaad trok woensdag al bezorgd aan de bel over de hardnekkige impasse rond het nieuwe schadeprotocol. Ook in die gesprekken zit geen enkele beweging. Volgens het Gasberaad ligt de sleutel in Den Haag, op de formatietafel.

Veilig stellen schadeclaim

De NAM heeft de afgelopen weken 2400 brieven binnengekregen van gedupeerden van de aardbeving bij Huizinge op 16 augustus 2012. De algemene regel is dat het recht op vergoeding van schade ontstaan door de winning van aardgas en aardolie, na vijf jaar verjaart.De NAM had op 9 augustus een bericht op haar site gezet dat mensen die al een claim hadden ingediend bij het Centrum Veilig Wonen of de NAM, niet hoeven te vrezen voor verjaring, ook als de fysieke schade nog niet is afgehandeld.

Maar er zit een addertje onder het gras. Deze coulance geldt volgens Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders niet bij andersoortige schades.Daarom heeft hij gedupeerden geadviseerd om voor 16 augustus de NAM een zogeheten stuitingsbrief te sturen om verjaring voorkomen. Ook adviseerde hij gedupeerden die nog geen schade hadden gemeld, dit alsnog te doen.16 augustus was het vijf jaar geleden dat de aardbeving in Huizinge plaatsvond. Die beving met een kracht van 3,6 veroorzaakte veel schades, schrijft RTV Noord.Met name bewoners die de NAM nog niet aansprakelijk hebben gesteld, lopen het risico op het verjaren van de schade. Met de brief zorgt een gedupeerde ervoor dat er een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar begint te lopen.