Nauwe samenwerking voor beter herstel voor slachtoffer én dader

Reclassering Nederland, Slachtofferhulp Nederland en Perspectief Herstelbemiddeling gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van herstelrecht en de bescherming van slachtoffers. Doel van de nauwere samenwerking is meer aandacht voor herstelrecht bij de organisaties, waar zowel daders als slachtoffers baat bij hebben.

Rosa Jansen (bestuursvoorzitter Slachtofferhulp Nederland), Johan Bac (directeur Reclassering Nederland, ook namens reclasseringsorganisaties SVG Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Reclassering) en Nathalie de la Cousine (directeur Perspectief Herstelbemiddeling) ondertekenden een intentieverklaring om nauwer te gaan samenwerken. Het gezamenlijke doel van deze organisaties is: meer aandacht voor herstelrecht en wederzijds begrip voor de positie en ervaringen van zowel slachtoffers als daders.

Dader en slachtoffer zijn verbonden

De Reclassering, een organisatie die daders en verdachten helpt , die nauwer gaat samenwerken met Slachtofferhulp Nederland, een slachtofferorganisatie? Dat behoeft uitleg. Jansen licht toe: “De werelden van slachtoffers en daders liggen misschien wel dichter bij elkaar dan we denken. Door een ingrijpende gebeurtenis als een misdrijf of ongeluk zijn dader en slachtoffer met elkaar verbonden. Wij kunnen hen, door goed samen te werken, helpen in hun herstel. Zodat zij weer, ieder separaat, verder kunnen in hun leven.”

Initiatiefnemer Johan Bac van de Reclassering vult aan: “Voorop staat dat we willen bijdragen aan ruimte voor herstel van alle betrokken, zodat zij en hun naasten weer verder kunnen. Vertrouwen tussen de drie organisaties is daarvoor van belang. Dat laten we hiermee zien.” Door de nauwere samenwerking krijgen medewerkers van Slachtofferhulp meer inzicht in wat de Reclassering en Perspectief Herstelbemiddeling kan betekenen. Ze raken bekend met het evenwicht tussen de positie van het slachtoffer en de verdachte. 

Herstel voor iedereen

Jansen benadrukt het belang van ‘herstelgericht werken’ voor slachtoffers: “Slachtoffers kunnen er veel aan hebben om in contact te komen met de dader. Het helpt ze minder angstig te zijn of erkenning te krijgen voor de gevolgen die het delict heeft op hun leven.” De organisaties zijn ervan overtuigd dat alle partijen die bij een delict betrokken zijn (het slachtoffer en diens omgeving, de maatschappij, de dader en diens omgeving) meer baat hebben bij herstel van hun onderlinge relaties dan bij “slechts” een straf voor de dader. Perspectief Herstelbemiddeling kan dit contact met de ander bemiddelen en beide partijen daarbij helpen.

Bemiddeling als optie

De organisaties zijn er niet op uit om altijd en in alle gevallen volledige verzoening van de betrokkenen te bereiken of hun een totaaloplossing te bieden. Jansen: “Het is de taak van de medewerkers van Slachtofferhulp om slachtoffers en nabestaanden te wijzen op de mogelijkheid van herstelbemiddeling. Sommige slachtoffers en nabestaanden kunnen hier veel baat bij hebben, maar zij beslissen zelf of zij hier behoefte aan hebben.

” Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling, geeft aan: “‘Sorry’ is fijn en verzoening prachtig – maar vaak zijn deelnemers al tevreden als ze elkaar onder ogen hebben durven komen en hun verhaal hebben kunnen doen. Of blij dat ze antwoorden op vragen krijgen: ‘Waarom werd ík slachtoffer’. Ook heel praktisch: afspraken maken wat te doen als elkaar tegen komen.”

Lees hier meer over herstelbemiddeling.

Foto Slachtofferhulp Nederland