Munich Re: Tropische stormschades domineerden in 2019 schadelast door natuurrampen

820 geregistreerde natuurrampen veroorzaakten vorig jaar in totaal voor $ 150 miljard  aan schade, wat, gecorrigeerd met het inflatiepercentage, in grote lijnen overeenkomt met de gemiddelde schadelast in de afgelopen 30 jaar. Iets meer dan een derde hiervan – $ 52 miljard – kwam voor rekening van verzekeraars, wat vooral het gevolg was van het hoge aandeel van overstromingsschades, die vaak niet zijn verzekerd. Het aandeel van de verzekerde schade in de totale schadelast – net boven de 35% – ligt eveneens in lijn met het gemiddelde in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit cijfers van Munich Re. Dit lage percentage vormt voor de herverzekeringsgigant het bewijs dat grote delen van de risico’s nog niet zijn verzekerd, met name in opkomende en in ontwikkeling zijnde verzekeringsmarkten.

Natuurrampen kostten vorig jaar aan ongeveer 9.000 mensen het leven, fors lager dan de 15.000 dodelijke slachtoffers in 2019. Sowieso is er sprake van een heuglijke trend dat natuurrampen steeds minder slachtoffers kosten . Het 30-jaar gemiddeld beloopt namelijk 52.000. Torsten Jeworrek, lid van de Raad van Bestuur bij Munich Re: “De zware cyclonen in 2019 staven het belang van kennis over de veranderende risico’s. De grote variëteit aan weersveranderingen beïnvloeden de weergerelateerde calamiteiten van jaar tot jaar. De effecten van klimaatverandering op langere termijn kunnen nu al worden gevoeld. Gebouwen en infrastructuren moeten meer weerbaarder worden gemaakt om de kans op schade te verminderen, waardoor verzekeringen een nog effectiever middel kunnen vormen om de resterende financiële risico’s af te kunnen dekken.”

Japan

Net als in 2018 werd ook in 2019 Japan getroffen door enkele zware tyfoons: ‘Hagibis’ en ‘Faxai’, die beide schade aanrichtte in de regio rond Tokyo.  De eerste tyfoon ging gepaard met hevige regenval, waarbij op sommige plaatsen binnen twee dagen maar liefst  1.000 millimeter (1 meter!!!!!) aan neerslag uit de lucht kwam vallen. Dat komt overeen met 40% van de neerslag die in sommigen regio’s normaal in een heel jaar valt. Dit leidde tot veel overstromingen  en beschadigingen aan gebouwen, infrastructuur en land. 

Beide cyclonen waren zowel qua economische als verzekerde schade de hoogste in de gehele wereld in 2019. De economische schade van ‘Hagibis’ wordt geraamd op $ 17miljard, de verzekerde schade op ongeveer $ 10 miljard. ‘Faxai’ veroorzaakte voor ongeveer $ 9 miljard aan economische schade, waarvan het overgrote deel – $ 7 miljard – voor rekening kwam van  verzekeraars.

‘Dorian’: Bahamas   en de VS

 De krachtigste orkaan in het afgelopen ‘Atlantic season’ was Dorian’ (categorie 5) , die vooral veel schade veroorzaakte in de Bahama’s. De totale schadelast beliep $ 5,6 miljarden de verzekerde schade $ 4 miljard. In het ‘Hurricane-season ’werden dit keer drie grote orkanen geregistreerd (categorie 3 tot 5), wat iets boven het jaarlijkse gemiddelde van 2,7 ligt.  Hoewel het aantal stormen met 18 hoger lag dan het gemiddelde van 12 , was de schadelast gemiddeld beduidend lager. In de VS kwam de schade uit op $ 3 miljard, waarvan $ 2 miljard voor rekening kwam van verzekeraars. 

 Door het relatief beperkte aantal zware orkanen kwam het aandeel van de VS in de totale wereldwijde schadelast uit op 31% tegen het meerjarengemiddelde van 35%. Desondanks zorgden meerdere zware stormen in de VS voor  $ 24miljard aan economische schade en voor $ 14 miljard aan verzekerde schade. Daar staat tegenover dat in vergelijking met voorgaande jaren de schadelast door bosbranden in Californië minder ernstig van aard en omvang waren.  De totale schade beliep  $ 1.1miljard, waarvan $ 800.000 verzekerd was.

Australië en Europa

Australië is vorig jaar zwaar getroffen door vele bosbranden, mede het gevolg van hoge temperaturen, enorme droogte en vaak aangewakkerd door harde wind. Vooral de provincies Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia, Western Australia and Tasmania werden getroffen en dat worden ze momenteel nog steeds . “Individuele incidenten kunnen niet direct worden toegeschreven aan klimaatverandering, al geven recente onderzoeken aan dat op de lange termijn de weersomstandigheden de kans op bosbranden doen toenemen, vooral in het zuiden en oosten van Australië”, aldus Munich Re.

Europa werd getroffen door een combinatie van hittegolven – met veel schade aan gewassen tot gevolg –  en zware hagelstormen, die veel schade veroorzaakte aan gebouwen en auto’s. Vooral Duitsland en de Adriatische regio werden door hagel getroffen met soms hagelstenen zo groot als golfballen of zelfs sinaasappelen. De totale schade van de zomerstormen bedroeg $ 2.5 miljard, waarvan ongeveer $900.000 voor rekening kwam van verzekeraars. Ernst Rauch: “Hoewel hagelstormen tijdig kunnen worden aangekondigd kunnen zij grote schade veroorzaken en ze zijn bovendien levensbedreigend. Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen bovendien aan  dat het aantal hagelstormen in meerder regio’s  zullen toenemen. Maatregelen als  early-warning systems en meer weerbare bouwmateralen zijn belangrijk  om ook op de langere termijn het aantal schades  te reduceren.”