Munich Re: schadelast natuurrampen fors minder in eerste helft 2017

 

In de eerste helft van dit jaar werden 350 natuurrampen geregistreerd, 40 minder dan de 390 in dezelfde periode in 2016 maar meer dan zowel het 10-jaar gemiddelde (31) als het 30 jaar-gemiddelde (240). De economische schadelast viel met $ 41 miljard beduidend lager uit dan de $ 111 miljard in 2016 en het 10 jaar-gemiddelde van $ 102 miljard en ook minder dan het 30 jaar-gemiddelde ($ 66 miljard). Ook de verzekerde schade viel lager uit: $ 19,5 miljard tegen $ 32 miljard in de eerste zes maanden van 2016 en het 10-jaar gemiddelde van $ 29 miljard. De verzekerde schadelast viel wel hoger uit dan het 30 jaar-gemiddelde van $ 16 miljard. Hoewel minder dan de calamiteiten een verzekerde schade betrof, was het aandeel van de verzekerde schades in het totaal aantal calamiteiten hoger dan gebruikelijk: meer dan tweederde.

De grootste economische schade deed zich voor  in Peru (overstromingen en aardverschuivingen): $ 3,1 miljard, gevolgd door de cycloon Debbie  in Australië en hieruit voortvloeiende overstromingen: $ 2,7 miljard en drie weergerelateerde calamiteiten in de VS met een schadelast tussen de $ 2 en $ 2,2 miljard.  Vier van de vijf grootste verzekerde schades deden zich voor in de VS: zware (hagel)stormen, tornado’s , variërend van $ 1,4 tot $ 1,8 miljard euro. De genoemde cycloon Debbie in Australië staat met een verzekerde schade van $ 1,4 miljard eveneens in de Top 5. Ook in Europa kwam zowel de economische schade ($ 5 miljard) als de verzekerde schade ($ 1,9 miljard) hoger uit dan gemiddeld ($ 13,4 resp.$ 4,7 miljard. De economische schade in Azië/Pacific en Australië bedroeg in de eerste helft van dit jaar $ 9,2 miljard, waarvan $ 2,1 miljard voor rekening kwam van verzekeraars.

Opvallend was het relatief grote aantal zware hagelstormen en tornado’s in de VS: een zestal incidenten zorgde voor een totale schadelast van $ 18,55 miljard, waarvan $ 13,5 miljard voor rekening kwam van verzekeraars. Voor de achtste keer in de afgelopen tien jaar kwam de verzekerde schadelast boven de $ 10 miljard grens. Het schadebedrag door zware stormen en tornado’s  was in de eerste zes maanden van dit jaar het op twee na hoogste ooit. RvB-lid Torsten Jeworrek: “Het buitengewone aantal van zware stormen in de VS benadrukt hoe belangrijk het is voor verzekeraar om goede kennis te hebben van natuurrampen en wat de impact  van de klimaatverandering is op het totale risico. “