Munich Re registreert recordaantal natuurrampen en hoogste verzekerde schadelast uit de historie

 

In 2017 werd het recordaantal van  710 ‘relevante’ natuurrampen geregistreerd, bijna 17,5% meer dan het gemiddelde aantal in de afgelopen tien jaar. Het afgelopen jaar gaat mede door de orkanen Harvey, Irma en Maria, twee aardbevingen in Mexico, zware overstromingen in Azië en extreme kou in Europa, de boeken in als het jaar van de hoogste schadelast door natuurrampen in de historie: $ 135 miljard, 41% meer dan  in 2016 en bijna drie keer zo hoog als het tien jaar-gemiddelde van $ 49 miljard. De totale schadelast, dus inclusief de onverzekerde schade, kwam vorig jaar uit op $ 330 miljard. Dat is, op 2011 na ($ 354 miljard, mede door aardbeving Japan) het jaar met het hoogste schadebedrag door klimaatgerelateerde calamiteiten. De schadelast was bijna het dubbele van de gemiddelde schadelast in de afgelopen tien jaar van $ 70 miljard. Alleen het aantal dodelijke slachtoffers lag met 2.700 ruim onder het 10 jaar-gemiddelde van 60.000.

VS domineert de statistieken

Het aandeel van de VS in de totale schadelast lag het afgelopen jaar met 50% beduidend hoger dan het lange termijn-gemiddelde van 32%. De orkaan Harvey was met $ 85 miljard met afstand de kostbaarste natuurramp, gevolgd door orkaan Irma met $ 32 miljard. De hierna volgende orkaan Maria deed grotendeels de Caraïben aan, waaronder  Puerto Rico, dat officieel onder Amerikaans grondgebied valt zonder dat het een VS-staat is. Eerder in 2017 deden in de VS een vijftal zware stormen met regen- en hagelbuien voor, die elk een verzekerde schade met zich meebrachten van elk meer dan één miljard dollar. Voor veel schade zorgden in het najaar de zware bosbranden in Californië: de schadelast beliep ruim $ 10,5 miljard, waarvan het overgrote deel ($ 8 miljard)  voor rekening komt van verzekeraars.

Europa en Azië

Ongekend lage temperaturen in april zorgden voor miljarden dollars aan oogstschade voor Europese boeren. Afhankelijk van de regio halveerde de oogst tot 50%. Naar verwachting van de specialisten van Munich Re zullen dit soort calamiteiten als gevolg van de klimaatverandering  in de toekomst zich vaker manifesteren, niet in de laatste plaats doordat  er vanwege het warmere weer vaker eerder geoogst zal moeten worden.  De economische schade wordt geraamd op ca. $ 3,6 miljard, waarvan vanwege de lage verzekeringsgraad in de agrarische sector ruim $ 650 miljoen als verzekerde schade kan worden aangemerkt.

Zware regenval leidde in Zuid-Azië tot grote overstromingen, waarbij het overgrote deel van de 2.700 doden door natuurrampen in 2017 vielen. In sommige regio’s kwam driekwart van het land onder water te staan. Slechts een fractie van de economische schade van $ 3,5 miljard komt voor rekening van verzekeraars. De totale schade in de gehele Azië/Pacific-regio  bleef met $ 33 miljard ver onder het tien jaar-gemiddelde van $ 85 miljard. Slechts 8% hiervan betrof verzekerde schade.

Volgens Munich Re’s RvB-bestuurslid Torsten Jeworrek laat het afgelopen klimaatrgerelateerde calamiteitenjaar zien hoe belangrijk verzekeringen zijn voor particulieren en bedrijven ter afdekking van de financiële schade ervan. “We hebben als Munich Re de noodzakelijke capaciteit en expertise om hiermee door te gaan. In mijn ogen is het een belangrijk punt  dat sommige van deze catastrofale evenementen, zoals de drie schadevolle orkanen op rij of de zware overstromingen in Zuid-Azië na hevige tropische regenbuien ons een vooruitzicht geven wat de komende tijd op ons afkomt Hoewel individuele calamiteiten niet altijd direct kunnen worden toegeschreven aan klimaatverandering , verwachten onze specialisten dat deze vormen van extreem weer zich in de toekomst vaker zullen voordoen.”