Motor en brandstofsysteem meest geclaimde garantiegevallen

Motor en brandstofsysteem meest geclaimde garantiegevallen

Motoren en brandstofsystemen van respectievelijk tweedehandss en nieuwe verkochte auto’s, zorgden in 2016 voor de meeste garantieclaims. Een jaar eerder was de motor bij zowel nieuw als gebruikt nog het meest geclaimde onderdeel, stelt garantieverzekeraar Cargarantie in vakblad Automotive. Welke merken en modellen voor de meeste claims zorgen maakt Caragarantie niet bekend. De  reparatiekosten per schadegeval aan nieuwe en gebruikte auto’s bedroegen in 2016 gemiddeld 502 euro en evenveel als een jaar daarvoor eerde

In 2016 betrof 22,9% van de claims van tweedehands verkochte auto’s een probleem met de motor. Een jaar was dat nog 21,7%. Versnellingsbakken die stuk gaan, klommen in 2016 op van een vierde naar de derde plaats. Ze ruilden hun positie met elektronicaproblemen die zakken naar de vierde plaats. Verlengde garanties voor nieuwe auto’s laten volgens Cargarantie een ander beeld zien. In 2015 zorgde de motor nog voor de grootste schadelast. Maar in 2016 werd deze positie met 20,2% van de claims ingenomen door het brandstofsysteem. Kapotte motoren van nieuw verkochte auto’s zorgden vorig jaar voor 15,8% van de garantieclaims bij Cargarantie. Versnellingsbakken staan met 13,7% net als bij de gebruikte auto’s op plek nummer drie en 11,4% van de claims staat op het conto van de elektrische installatie.

Zowel bij nieuwe als gebruikte auto’s ontstaan snel na het afsluiten van de garantie vaker technische schades, constateert Cargarantie. Het aantal schades binnen de eerste 5.000 kilometer bij tweedehands auto’s is met 31,7%t  wel gelijk gebleven, maar binnen het eerste garantiejaar ontstonden in 2016 wel 81,8% an de schades bij occasions, in 2015 was dat nog 81,5%.Het aantal garantiegevallen bij nieuwe auto’s steeg in 2016 binnen 25 duizend kilometer met twee procentpunten ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal schadegevallen tijdens het eerste dekkingsjaar bedroeg bij nieuwe auto’s in 2015 47,3 procent. Vorig jaar steeg dit naar 48,9 procent.

.Bron automotive