Minister Grapperhaus (VenJ): Politie lost 6% cybercrimedelicten op

Zes procent van de geregistreerde cybercrimedelicten wordt door de politie opgelost, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten op vragen van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over de begroting van volgend jaar. De commissie wilde onder andere weten wat het huidige oplossingspercentage is van misdrijven gerelateerd aan cybercriminaliteit. Volgens de minister is dat oplossingspercentage – het aantal verdachten dat wordt doorgeleid naar het Openbaar Ministerie, afgezet tegen de geregistreerde criminaliteit – dus 6%. Het ophelderingspercentage, het aantal misdrijven waarbij de politie een verdachte aan een zaak heeft gerelateerd afgezet tegen het aantal geregistreerde cybercrimedelicten, ligt iets hoger:  8%.

De minister meldt verder dat de politie volgend jaar veel zal investeren op het gebied van cybercrime. Zo komt er een extra 6 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van cybercrime. Het geld wordt onder andere uitgegeven aan het opzetten van een landelijk dekkend ‘cybercrime intelligence netwerk’ en de ontwikkeling van tools om een informatiepositie op het gebied van cybercrime op te bouwen en te onderhouden. “Naast opsporing zet de politie ook in op preventie en verstoring, omdat dit effectievere interventies kunnen zijn”, laat Grapperhaus weten, volgens wie de politie onder meer het aangifte en -meldingsproces van cybercrimezaken gaat verbeteren. “Zo wordt er meer aandacht besteed aan cybercrime in de opleiding van de intake- en servicemedewerkers en wordt er een mogelijkheid gecreëerd om digitaal aangifte te doen. Daarnaast zal er een onderzoek naar de meldingsbereidheid van cyberfeiten worden ingesteld.”

Op de vraag van de commissie of  er voor alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland speciale ‘cybercrimekamers’ worden opgezet, antwoordt Grapperhaus dat hiervoor in de begroting geen specifiek bedrag is gereserveerd. “Op dit moment wordt bezien hoe de extra middelen uit het regeerakkoord het beste kunnen worden ingezet. Daarbij zullen alle (keten)partijen worden betrokken, dus ook de Rechtspraak.”,