Minister Dekker (Rechtsbescherming) ziet nog geen aanleiding voor nieuwe voorstellen over de afwikkeling van letselschades

Minister Dekker van Rechtsbescherming ziet vooralsnog geen aanleiding voor nieuwe voorstellen met betrekking tot de afwikkeling van letselschades. Dat heeft de bewindsman geantwoord op Kameragen die zijn gesteld door Tweede Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Attje Kuiken (PvdA) over het door consumentenprogramma Radar opgestelde zwartboek. 

Op de vraag of hij bereid is een onafhankelijke tuchtraad in het leven te roepen waar consumenten kunnen klagen als een gedragscode niet goed wordt nageleefd, antwoordt hij dat er al een onafhankelijke tuchtraad bestaat:  de Tuchtraad Financiële Dienstverlening. Deze raad beoordeelt of de verzekeraar zich behoorlijk jegens het slachtoffer heeft gedragen en betrekt daarbij onder meer de Gedragscode Behandeling Letselschade. Als de Tuchtraad een klacht gegrond acht, adviseert hij het Verbond van Verzekeraars over de sanctie die de verzekeraar kan worden opgelegd. Dit kan bijvoorbeeld een waarschuwing of een royement uit het Verbond van Verzekeraars zijn.”

 De beide Tweede Kamer-leden vroegen minister Dekker daarnaast of hij bereid is wettelijke doorlooptermijnen vast te stellen voor de afwikkeling van letselschades, alsmede sancties bij het niet naleven ervan.

In beide gevallen verwijst Dekker naar een momenteel lopend onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de oorzaken van langlopende letselschadezaken. De resultaten van dit onderzoek worden voor de zomer verwacht. “Aan de hand hiervan kan worden beoordeeld op welke wijze de afhandeling van letselschade verdergaand kan worden verbeterd. De vraag naar de wenselijkheid en effectiviteit van het invoeren van wettelijke sanctiemogelijkheden kan hierbij worden betrokken.”

Foto Rijksoverheid