Minder verkeersdoden en – gewonden in België

In de eerste negen maanden van dit jaar vielen er in België 12% minder doden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: 464 vs 409. Het aantal letselongevallen daalde ook lichtjes met 0,5% van 29.835 naar 29.697 en het aantal gewonden met 1,3$ van 38.599 naar 38.097, zo blijkt uit de officiële cijfers van de verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV (Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid). “Nog nooit waren er minder letselongevallen en vielen er zo weinig doden ter plaatse op onze wegen. Toch is het niet allemaal goed nieuws. Zo is er sinds 2004 een opmerkelijke stijging van het aantal fietsongevallen in Brussel”, aldus het BIVV.

Het aantal doden ter plaatse daalde in alle gewesten van België: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-5), in het Waals Gewest (-24) en in het Vlaams Gewest (-26). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen bereikten hiermee een laagterecord van het aantal doden ter plaatse tijdens de eerste 9 maanden van 2016.In Vlaanderen is er nauwelijks een evolutie merkbaar in het aantal letselongevallen (+0,1%). In Wallonië is er een daling (-2,8%) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg het aantal letselongevallen (+2,9%). Het aantal slachtoffers (doden + gewonden) daalde in Wallonië (-2,1%) en Vlaanderen (-1,4%). In Brussel was er een lichte stijging (+0,9%).

Niet alle provincies in Vlaanderen vertonen hetzelfde patroon. De grootste daling van het aantal dodelijke slachtoffers zien we in Oost-Vlaanderen (-14 doden) en Limburg (-13 doden).  In Antwerpen (-2 doden) en Vlaams-Brabant (-1 dode) is er ongeveer een status quo. In West-Vlaanderen is er een lichte stijging (+4 doden). Antwerpen en Limburg laten wel laagterecords optekenen. Nooit eerder vielen er zo weinig verkeersdoden in deze provincies in de eerste 9 maanden van het jaar.Het aantal letselongevallen vertoont een iets ander patroon. In West-Vlaanderen (-3,4%) en Oost-Vlaanderen (-2,8%) is er een lichte daling. In Vlaams-Brabant wijzigt er nauwelijks iets (+0,6%) terwijl er in Antwerpen (+4,8%) en Limburg (+2,0%) wel een stijging is van het aantal ongevallen waarbij iemand gewond raakte.

Het aantal letselongevallen steeg bij voetgangers (+1,6%), lichte vrachtwagens (+1,8%) en fietsers (+3,9%). Fietsongevallen namen vooral toe in Brussel (+18,2%) en ook in Vlaanderen (+3,5%). De meest opvallende gunstige tendens is de daling van het aantal letselongevallen met bromfietsen (-6,5%). Nooit eerder waren er minder ongevallen met bromfietsen dan in de eerste 9 maanden van dit jaar. Het aantal letselongevallen op de Belgische autosnelwegen daalde lichtjes tijdens de eerste 9 maanden van 2016 (-1,5%). De evolutie in het aantal doden op de snelweg is wel gunstig. We stellen vast dat er een forse daling is (-17 doden) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal vielen er 52 doden op onze snelwegen, ook dat is een laagterecord voor de eerste 9 maanden van een jaar.

Het aantal letselongevallen waarin jonge autobestuurders betrokken zijn (-4,9%) en het aantal doden in deze ongevallen (-18 doden) vertoont een duidelijke daling. De evolutie is het meest uitgesproken voor de weekendnachten, waar we een aanzienlijke daling vaststellen van het aantal letselongevallen met jonge bestuurders (-6,6%) en een belangrijke daling van het aantal doden ter plaatse bij deze ongevallen (-11 doden).Niet alleen bij de ongevallen met jonge autobestuurders is er een verbetering merkbaar in het weekend. In totaal vielen er zowel op weekenddagen (-10 doden) als op weekendnachten (-29 doden) minder dodelijke slachtoffers te betreuren.