Minder gevallen van piraterij op zee, maar ontvoeringsrisico in Golf van Guinee houdt aan

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft The International Chamber of Commerce International Maritime Bureau’s (IMB) 38 gevallen van piraterij en gewapende overvallen op zee geregistreerd. Dat zijn er veel minder dan de 66 incidenten in dezelfde periode van 2018. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen criminelen 27 keer aan boord van schepen, werd op zeven schepen geschoten en vier aanvalspogingen gedaan. Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 1994 werd geen enkele kapingspoging gedaan.  

IMB-directeur Pottengal Mukundan spreekt van bemoedigende resultaten, maar vindt de periode van één kwartaal een tekort om van een trend te spreken. “Het blijft daarnaast noodzaak om de criminaliteit op zee keihard te blijven bestrijden.”

De Golf van Guinee blijft met 22 incidenten een hotspot  voor piraterij en gewapende overvallen op zee.  In de regio vonden ook alle ontvoeringen van de in totaal 21 bemanningsleden plaats, verdeeld over vijf incidenten. Alle 22 incidenten deden zich voor in de kustlanden  Benin, Kameroen, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Nigeria en Togo.

 In Nigeria, hotspot voor piraterij in het afgelopen decennium, liep het aantal incidenten terug van 22 naar 14.  Ook in Azië en met name Indonesië is er sprake van een positieve ontwikkeling. Tussen begin januari en eind maart werden slechts drie incidenten gemeld tegen voor anker liggende schepen, het laagste aantal sinds 2010.