Minder faillissementen in oktober; laagste aantal in 21 jaar

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in oktober 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in september, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen ligt op een opvallend laag niveau.

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot juli 2020 redelijk vlak. Sindsdien is de trend dalend en in oktober bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na augustus 1999.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 162 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30. Dat is 10 minder dan in september.De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

 Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in week 45 (2-8 november) kwam uit op 53. Dat waren er 19 meer dan in week 44. Daarnaast zijn 11 eenmanszaken failliet verklaard, vijf meer dan een week eerder. In de eerste 45 weken van 2020 zijn 2.869 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 373 minder dan in dezelfde periode van 2019.