Miljoenenschade door bewegende paaltjes (‘pollers’) gemeenten

Vanaf 2010 zijn er in Nederland minstens 2.539 aanrijdingen met ‘pollers’ geweest ,  bewegende paaltjes die gemeenten gebruiken om binnensteden verkeersluw te houden of sluiproutes te blokkeren, meldt het TV-prgramma Kassa.  Ze zorgen voor letsel bij weggebruikers en een schadepost van miljoenen terwijl veiliger alternatieven mogelijk zijn.In de uitzending van afgelopen zaterdag werd onder meer aandacht besteed aan het ongeval van Angelique Geijer uit Zwolle, die op 4 augustus 2016 in haar woonplaats op een snorfiets reed toen ze onverwacht werd ‘gelanceerd’ door een poller en op haar gezicht landde. Geijer raakte zwaargewond, ze liep bij het ongeluk schedelbasisfracturen, diverse andere botbreuken en een hersenkneuzing op. Een half jaar later kan ze nog steeds niet werken en is het onzeker of ze ooit volledig hersteld.
Landelijke cijfers over het aantal ongelukken met pollers zijn er niet. Kassa vroeg aan gemeenten met pollers hoeveel aanrijdingen er waren. 32 gemeenten konden cijfers leveren. Opgeteld komen zij tot 2.539 geregistreerde ongevallen vanaf 2010. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger omdat gemeenten vaak alleen ongelukken registreren als er schade ontstaat aan de poller. Maar paaltjes raken bij aanrijdingen door fietsers bijvoorbeeld niet altijd beschadigd. Maar de fietser kan wel degelijk met schade en letsel achterblijven. De schade aan pollers zelf bedroeg ruim 7,7 miljoen euro. Onduidelijk is hoe groot de schade is aan voertuigen of het letsel bij slachtoffers

 
Sommige gemeenten zijn al helemaal klaar met de pollers. Alkmaar gaat overstappen naar camera’s met kentekenherkenning en Delft maakt daar al een klein jaar gebruik van. Enkele andere gemeenten zijn bezig met een proef met kentekenherkenning. Volgens de gemeente Delft is het nieuwe systeem veiliger voor weggebruikers en goedkoper voor de gemeente dan de pollers. Mensen die het toegangsverbod negeren krijgen een boete van 90 euro. Maar zij zelf en hun voertuigen blijven heel.