Middelgroot advocatenkantoor zit te slapen en verliest terrein

 

Regionale advocatenkantoren gaan ten onder als ze zich niet specialiseren. Klanten lopen weg en inkomsten stagneren of dalen bij deze veelal middelgrote kantoren. Sommigen zagen hun omzet met meer dan 10% dalen in de afgelopen drie jaar, zo blijkt uit een analyse van het FD van de omzetcijfers van de grote regionale advocatenkantoren (30-100 advocaten).

“Het perspectief voor middelgrote kantoren is somber, zegt Olaf van Haperen, bestuursvoorzitter bij het Rotterdamse Kneppelhout & Korthals. Volgens Gerard Tanja van adviesbureau Venturis Consulting ontbreekt het regionale kantoren vaak aan durf om te specialiseren. ‘”Zij proberen nog steeds alle rechtsgebieden voor iedereen aan te bieden. Dat werkt niet meer.”

De markt voor de advocatuur is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De concurrentie is flink toegenomen. Het is geen uitgemaakte zaak meer dat bedrijven automatisch kiezen voor het advocatenkantoor uit de eigen regio. “Vroeger hadden ondernemers één huisadvocaat voor alle juridische diensten”, zegt consultant Bert Hokken. “Tegenwoordig zijn bedrijven minder loyaal en gaan zij shoppen, waarbij kritischer naar de prijs-kwaliteitsverhouding wordt gekeken.”

‘De Zuidas’ loopt uit

Uit de analyse van het FD blijkt dat de regionale advocatenkantoren achterblijven bij de grote kantoren die veelal op de Zuidas in Amsterdam zitten. Die noteerden vorig bijna allemaal stevige groeicijfers. Van de regionale kantoren kon een deel de Zuidas-kantoren bijbenen en dat waren kantoren die zich hadden gespecialiseerd. Tanja noemt de kantoren Kneppelhout & Korthals, Van Benthem & Keulen en Dirkzwager als voorbeeld: “Die hebben een duidelijke strategie en laten zien waar zij goed in zijn.”’Dit beeld zien we ook terug in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk’, vervolgt Tanja. “De grote nationale en internationale topkantoren blijven groeien, terwijl veel kantoren in het middensegment het moeilijk hebben. De kloof tussen de Zuidas en de regio wordt groter.”

Big Four serieuze concurrent

Veel middelgrote kantoren hebben de ontwikkelingen op de markt van de advocatuur onderschat. Er is in korte tijd veel meer te kiezen voor bedrijven. Zo zijn er de niche- en boutiquekantoren, die zich focussen op slechts enkele rechtsgebieden en zich zelf uitstekend verkopen.

Ook de Big Four- accountantskantoren zijn uitgegroeid tot een serieuze concurrent op de juridische markt. Bij PwC en Deloitte groeit het aantal juristen fors en EY-partner HVG noteert al enkele jaren stijgende omzetcijfers. En door de komst van zogenoemde legal service providers is het voor kantoren steeds lastiger zich te onderscheiden met eenvoudig juridisch werk, zoals het opstellen van contracten en het zetten van digitale handtekeningen. Deze juridische dienstverleners kunnen met behulp van technologie juridisch routinewerk goedkoop aanbieden.

“Sommige kantoren realiseren zich nu pas dat er iets moet veranderen”, zegt Hokken. “Zij moeten een inhaalslag maken en dat zie je terug in de omzetcijfers. Over een paar jaar hebben zij pas profijt van de nieuwe koers. Maar er zijn ook kantoren die niets doen. Die gaan het heel moeilijk krijgen.

 

Bron FD