Meer suïcides in de jeugdzorg dan ooit

Instanties voor jeugdzorg in Nederland rapporteerden vorig jaar 16 gevallen van suïcide, meer dan ooit tevoren. Volgens de Gelderse zorginstelling Pluryn komt dat mede doordat er in de jeugdzorg meer jongeren met ernstige m,psychische en psychiatrische problemen worden opgevangen, meldt deGelderlander vandaag (2 aug).,,Er is sprake van een verschuiving van de GGZ, de geestelijke gezondheidszorg, naar de jeugdzorg’’, zegt Pluryn-manager Marian Draaisma. ,,Het gaat om een complexe doelgroep die tussen het wal en schip van het huidige hulpverleningsaanbod valt. In de GGZ zijn de verblijfsplaatsen voor jeugdigen afgebouwd. Zodra de inschatting is dat de jongere enigszins stabiel is er er geen acute risico’s meer zijn, worden zij ontslagen uit de GGZ. Ouders, instellingen en gemeenten komen vervolgens vaak voor de zeer moeilijke opgave om passende zorg voor deze jongeren te vinden,,Binnen de jeugdzorg is hier bezorgdheid over. ”

In een reactie op het toegenomen aantal geregistreerde zelfdodingen, wijst de Inspectie Jeugdzorg erop dat er sinds de nieuwe Jeugdwet 2015 meer jeugdhulpaanbieders verplicht zijn om calamiteiten te melden. ,,Mogelijk verklaart dit mede de stijging van het aantal suïcidemeldingen’’, zegt woordvoerster Jolanda Chevalier .Volgens de inspectie vond vorig jaar 1 suïcide plaats in een gesloten afdeling van een jeugdzorginstelling , de zaak-Luciano bij Hoenderloo Groep in Deelen. In de andere gevallen ging het om zelfdodingen in een open instelling, in de pleegzorg, ambulante jeugdzorg of zorg voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Uit de meest recente CBS-cijfers komt naar voren dat vorig jaar 1 894 mensen in ons land een einde maakten aan hun leven, 23 meer dan in 2015. Dit zijn gemiddeld 5,2 zelfdodingen per dag. Gerelateerd aan de groeiende bevolking, die gemiddeld ook ouder wordt, ligt het zelfdodingscijfer met 11,1 per 100 duizend inwoners op het niveau van begin jaren negentig. In Nederland overlijden tweemaal zoveel mannen als vrouwen door zelfdoding. In 2016 waren dit 1 279 mannen en 615 vrouwen.

Bron de Gelderlander