Op 1 januari 2021 werd het toen gespecialiseerde en vooral technische expertisebureau ‘Vanderwal & Joosten’, sinds 1993 actief in ons land, overgenomen door het wereldwijd opererende McLarens. 2,5 jaar later is het moederbedrijf nog steeds blij met de overname, zo blijkt uit een interview met Graham Smart, Chief Commercial Officer en wereldwijd verantwoordelijk voor business development, sales & marketing. “Alle verwachtingen die we bij de start van ‘VWJ’ hadden, zijn nu uitgekomen, zowel qua omzetontwikkeling als de verbreding van het dienstenaanbod met onder andere letselschade, aansprakelijkheid en de International Desk.”
Voor Smart, was de positieve ontwikkeling van de Nederlandse vestiging, met kantoren in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam/Schiphol, eigenlijk geen verrassing is. “We hadden geen kantoor in Nederland, maar we kenden elkaar heel goed. We werkten al vele jaren samen, begrepen het bedrijf echt met zijn klantgerichtheid, kwaliteit van dienstverlening, cultuur en vooral zijn mensen, evenals zijn goede naam en reputatie in de markt. Wat dat betreft was de overname voor ons eigenlijk een ‘makkelijke beslissing’ zonder risico. Vanaf dag één was er een goede klik.”
McLarens doet het ook wereldwijd goed. De afgelopen vijf jaar is de omzet verdubbeld, deels door autonome groei en deels door acquisities, in de VS, Canada, het VK en Europa, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Graham ziet nog volop groeimogelijkheden voor de komende drie jaar, zowel autonoom voor alle branches en regio’s als door overnames, waarvan hij denkt dat er op dit moment minstens één of twee in de pijplijn zitten. “Een omzetgroei van 40 tot 50% is volgens mij zeker mogelijk in de komende drie tot vijf jaar.”
Harde markt, consolidatie, inflatie en arbeidsmarkt
In het interview geeft Smart ook zijn visie op de huidige ontwikkelingen in de ‘in meerdere opzichten uitdagende verzekeringsmarkt’, waaronder de ‘harde markt’ , de aanhoudende consolidatie, zowel bij makelaars als verzekeraars, en het gebruik van captives en andere alternatieve risicodragers. “Al die zaken hebben zo hun impact op de verzekerings- en expertisemarkt en ook klimaatverandering blijft van invloed op zowel de schadefrequentie als de omvang van de schade.”
Hij constateert in elk geval een groter risicobewustzijn in de markt, vooral ten aanzien van nieuwe en opkomende risico’s. “Er zijn meer uitdagingen op het gebied van claims, waarbij de aanhoudend hoge inflatie van invloed is op de omvang van de schade. Het tekort aan personeel, de stijgende kosten en problemen in de toeleveringsketen van materialen spelen een belangrijke rol in de kwaliteit en duur van het schadeherstel.”
Personeel de grootste uitdaging
De grootste uitdaging ligt volgens Graham echter in het personeel. “Alle sectoren, inclusief de verzekerings- en schade-expertisesector, hebben vacatures uitstaan en concurreren met elkaar om de gunst van zowel jongere als oudere getalenteerde werknemers, die daarom in de bovenhand hebben en veel opties hebben op de arbeidsmarkt. “
Volgens hem is het voor beide sectoren noodzakelijk om meer werk te maken van het aantrekken van getalenteerde en anderszins interessante medewerkers voor een baan in de verzekerings- of expertisebranche. En er tegelijkertijd alles aan te doen om talentvolle medewerkers voor de sector te behouden. “Waar iedereen die in de sector werkt weet wat een dynamische branche de verzekerings- en expertisebranche is, wat een interessante en afwisselende baan ze hebben en welke groei- en ontwikkelingsmogelijkheden er zijn, zijn velen zich daar buiten de wereld van verzekeringen, schaderegeling of expertise niet van bewust. Onbekend maakt onbemind. Mijn beide zoons hebben, mede door mijn ervaringen en verhalen, bewust gekozen voor een carrière in de verzekeringsbranche. Het kan dus wel, maar dan moet het verhaal wel verteld worden. Daarin ligt een belangrijke taak voor ons allemaal.”
Klik hier voor het volledige interview: https://www.riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2023/07/RB-2_2023.pdf