Martijn Oomen verruilde Heijmans voor Sedgwick: “Experts moeten bij schades claimanten meteen goed uitleggen wat hun rol is”

“Bij veel mensen in de bouw onduidelijkheid over de rol van de schade-expert. Dat is op zich niet zo vreemd omdat zij vaak voor het eerst met een schadeclaim te maken hebben. Experts doen er dan ook vooral goed aan om bij het eerste gesprek meteen goed duidelijk te maken wat hun rol in het proces is, hoe het schadeproces er precies uitsteekt,   en wat de ander zoal kan verwachten. Dan heb je in mijn ogen meteen een voorsprong.” Dat advies geeft Martijn Oomen in een interview in het volgende week verschijnende digitale magazine van Risk & Business. Oomen verruilde vorig jaar de bouw (Heijmans)  voor het expertisevak als schade-expert bij Sedgwick.

Ook aan het adres van bedrijven en met name hun risk- en insuranceafdeling heeft Oomen een goede raad. “ Een schade en de hieruit voortvloeiende afwikkeling komt vaak op het bordje van de projectmanager, die vanwege de veelheid aan taken en werkdruk dit er niet echt bij kan hebben. Bovendien heeft hij er niet of nauwelijks ervaring mee. Ik vind het vooral op de weg van de risk- en insuranceafdeling liggen om hem hierbij te ondersteunen, die wel hiermee ervaring hebben en mede daardoor een betere gesprekspartner zijn. Dat gebeurt in de praktijk van alledag helaas veel te weinig.”

Frisse blik

De expertisebranche is naarstig op zoek naar nieuw krachten. Zou het een idee zijn om, net als jou,  meer experts van buiten de branche te recruteren, vroeg de redactie aan Oomen. Hij denkt dat dit een goede zaak zou zijn.

“Het gaat om mensen met veel ervaring en vaak ook een goede opleiding op een bepaald (technisch) vakgebied, die vervolgens getraind kunnen worden op de specifieke expertisegebieden. Bovendien kunnen experts van buitenaf hun collega’s infomeren hoe er in een bepaalde branche wordt gewerkt en gedacht, zoals ik ooit een lezing heb gegeven aan mijn Sedgwick-collega’ s over de bouw. Daarnaast kunnen nieuwkomers met een frisse blik kijken naar de manier van werken in de expertise- en verzekeringsbranche