Marcel Haaksman (Dolmans Milieu Techniek):  Verzekeringsbranche moet strenger controleren op uitgevoerde asbestsaneringswerkzaamheden

 

De verzekeringsbranche moet stringenter controleren en toezicht houden op de uitgevoerde saneringswerkzaamheden. Ook met het oog op een mogelijke aansprakelijkheidsclaim achteraf. Daarvoor pleit Marcel Haaksman, operationeel manager bij Dolmans Milieu Techiek, in eee interview in het deze week verschijnende digitale magazine van Risk & Business Daarnaast kanvolgens hem  een duidelijke communicatie veel onrust en emoties wegnemen. “Er is nu eenmaal bij veel burgers sprake van onbekendheid met de materie. Neem het voorbeeld van Roermond van enkele jaren geleden. Daar heeft de schade-expert het probleem op waarde ingeschat en mede daardoor zijn snel de juiste maatregelen getroffen. Weliswaar waren de saneringskosten fors, maar zijn door de inspanningen wel beperkt gebleven. Daarnaast zijn er ook voorbeelden waarbij een verkeerde inschatting heeft geleid tot onnodig hoge(re) kosten.”

 Een andere ‘boodschap’ die hij aan de verzekeringsbranche en bedrijven mee wil geven is de asbestproblematiek niet te onderschatten. “Zorg  voor voldoende kennis in eigen huis of laat je bijstaan door een specialist op dit vlak”, aldus Haaksman, volgens wie verzekeraars er met het oog op de wettelijke veranderingen en verwachte hogere saneringskosten en schadelast goed aan doen hun bestaande verzekeringsoplossingen eens tegen het licht te houden.  In het interview bestempelt hij de markt voor asbestsanering als een groeimarkt, niet in de laatste plaats door de veranderingen in wet- en regelgeving. Zo is er 1 januari jl. geleden de zogeheten grenswaarden voor blootstelling aan asbest verlaagd, waardoor de aanwezigheid van asbestvezels in de lucht sneller als gevaarlijk worden bestempeld. Bovendien dienen in 2024 van alle gebouwen in Nederland asbest van daken te zijn verwijderd. “Beide wetswijziging leiden er onherroepelijk toe dat er meer asbestinventarisaties, inspecties en saneringen zullen plaatsvinden.”