MainPlus Schadeherstel en Q2 brengen met drones schade daken en schoorstenen in beeld; nieuwe werkwijze zorgt voor duurzamere inzet personeel en materieel

Drones doen hun intrede in de wereld van schadeherstel. Schades aan daken en schoorstenen kunnen voortaan met de onbemande luchtvaartuigen in beeld worden gebracht zodat de risicovolle klim naar het dak en de dure inzet van materieel achterwege kunnen blijven. MainPlus Schadeherstel, dat voor bijna 1 miljoen verzekerden schade laat herstellen, en reparatiebedrijf Q2 rollen de schade-inspecties momenteel uit.

Bij schade aan daken en schoorstenen moet een schade-inspecteur nu meestal nog het dak op, met alle risico’s van dien. Een val van hoogte is elk jaar een van de meest voorkomende soorten arbeidsongevallen. De 103 valongelukken maakten in 2019 zo’n 14 procent uit van het totale aantal arbeidsongevallen, blijkt uit de meest recente cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen de Arbeidsinspectie). Wie niet via een ladder het dak op wil of kan, heeft een hoogwerker nodig maar dat kost tijd en geld.

Duurzaam en effectief te werk
Door de inzet van drones is bij schade-inspecties zowel het risicovolle werk op het dak als de dure materiële inzet verleden tijd. Daarnaast is de schade veel sneller en completer in kaart gebracht. Dat ervaart schadeherstelbedrijf Q2 uit Den Bosch. Directeur Mark Valentijn: “Door de inzet van een drone kunnen we het probleem veel sneller in kaart brengen dan wanneer we, bijvoorbeeld, eerst een steiger moeten opbouwen of een hoogwerker moeten huren. Daarnaast kunnen we de gevolgschade sneller monitoren en sneller een herstelplan maken.”

MainPlus Schadeherstel ziet een grote toegevoegde waarde in deze toepassing van dronetechnologie. In opdracht van de verzekeraars van bijna 1 miljoen verzekerden laat MainPlus beschadigde inboedel en opstal herstellen naar de situatie zoals die was vlak vóór het schade-incident. “Voor ons is het belangrijk om bij te blijven met de laatste technieken en om veilig en effectief en duurzaam te werk te gaan”, verklaart Roel Haitjema, manager operations bij MainPlus Schadeherstel.

Het duurzame aspect is erg belangrijk voor het bedrijf, dat voor grote verzekeraars als Unigarant en VvAA werkt. Haitjema: “Duurzaamheid zit ‘m niet alleen in onze werkwijze, waarbij we inzetten op reparatie in plaats van het uitbetalen van schadevergoeding. Het betekent voor ons ook duurzame inzet van personeel. Gebruik maken van drones scheelt tijd en beperkt de risico’s van onze medewerkers. Met deze geavanceerde technologie geven we een nieuwe dimensie aan schadeherstel.”

Aandacht voor veiligheid
Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL) zijn drone-inspecties voor deze doeleinden een noviteit. “Dat met drones schade wordt opgenomen, is waarschijnlijk een nieuwe ontwikkeling”, aldus Ingo Kroon, voorzitter van de afdeling drones van de KNVvL. “Sinds dit jaar is het door nieuwe regelgeving gemakkelijker en veel goedkoper geworden om met drones te vliegen in de bebouwde kom. Voor die tijd hadden maar erg weinig bedrijven de benodigde papieren.” Kroon juicht de nieuwe toepassingen van dronetechnologie toe. “Maar”, zegt hij: “ik blijf wel het belang benadrukken van goede opleiding en voldoende aandacht voor veiligheid en de regelgeving.”

Q2 heeft inmiddels de eerste testen gedaan met drones en gaat de luchtvaartuigen na de zomervakantie op steeds meer plekken inzetten, in samenwerking met MainPlus. Dat gebeurt zowel bij bedrijven als bij particulieren. Naast schade-inspecties van daken en schoorstenen kunnen drones ook goed worden ingezet voor het inspecteren van tuinbouwkassen, zendmasten, windmolens, torens en airconditioninginstallaties.