Lovende woorden voor inzet 30-jarige Stichting Salvage; veel bijval voor gewenste uitbreiding van het werkterrein

De Stichting Salvage is op haar 30e verjaardag van alle kanten lof toegezwaaid. Zowel van de kant van verzekeraars als van de Veiligheidsraad kreeg de wens van de stichting om haar werkterrein na brand, waterschade en storm verder uit te breiden, bijvoorbeeld asbest en cyber, veel bijval.  “De brandweer is er voor het blussen, Salvage voor de tranen”, zo haalde                             
Verbondsvoorzitter David Knibbe tijdens zijn speech een mooi citaat van een brandweerman aan. “Salvage is hét gezicht van verzekeraars bij schade. De Salvagecoördinator vormt al dertig jaar de perfecte schakel tussen verzekeraars, verzekerden, hulpdiensten en lokaal bestuur. Salvage is op z’n best als het goed mis is”, aldus Knibbe, die behalve op de klanttevredenheid wees op andere voordelen van Salvage: schadelastbeperking en data over schades en oorzaken. “Het doet me deugd om bij Stichting Salvage de ambitie te proeven om in de toekomst ook op andere terreinen aan de slag te gaan. De asbestbrand in Wateringen bijvoorbeeld maakte pijnlijk duidelijk dat de maatschappij behoefte heeft aan heldere publiek-private procedures. Ik denk dat Salvage daar een belangrijke rol in kan spelen.”

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei te verwachten dat het werk van Salvage ook in de toekomst maatschappelijk nog zeer relevant zal zijn. Hij zei: “De trend is erop gericht te voorkomen dat zich calamiteiten voordoen. We hebben daarom de laatste jaren honderden miljoenen euro extra aan veiligheid uitgegeven, ook aan brandveiligheid. In dit licht bezien is het een teleurstellende constatering dat het aantal branden misschien wel afneemt, maar niet het aantal grotere calamiteiten. Daarom zal het werk van Salvage tot in lengte van jaren nodig blijven, ook op andere terreinen.” Daarbij wees ook hij op asbest maar daarnaast op een pilot die loopt bij grote calamiteiten.

De derde spreker trendwatcher en bijzonder hoogleraar Ruud Veltenaar sprak over radicale veranderingen in de nabije toekomst. “De wereld zoals wij die kennen, de systemen en de instituties komen aan een einde. We gaan van welvaart naar welzijn, van ik naar wij en van ego naar eco. Ook de tijd van ‘bigger and better’ is voorbij. Mensen zijn niet bang voor het onbekende, maar zijn er bang voor het bekende los te laten. Mensen en ondernemingen moeten bedenken wat hun ‘profound purpose’ is en hoe zij voor anderen van meerwaarde kunnen zijn. Het gaat erom dat zij hun eigen toekomst inspireren”, aldus Veltenaar, die benadrukte dat de technologische ontwikkelingen impact hebben op de mogelijkheden om ons werk anders en beter te doen.

Richard Oets, voorzitter van het bestuur van Stichting Salvage, sloot het officiële gedeelte van het programma af. Hij keek terug op dertig jaar van groei, dynamiek en onbaatzuchtig optreden, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. “Te allen tijde de klant centraal, geen kleine lettertjes en geen uitsluitingen. Salvage wordt daarvoor door de gedupeerden met een 8,4 beloond, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Want Salvage dient niet alleen het belang van de klant, maar evenzeer het belang van de verzekeraar”, aldus Oets, die net als directeur Brenda Reinders (zie nieuwsbrief vrijdag 12 mei) trots zij te zijn op de inzet en bezieling van de 125 Salvagecoödinatoren en de kleine zeskoppige staf in Apeldoorn. “Nul procent ziekteverzuim en nul procent verloop. Dat is veelzeggend. Net als de klantwaardering van 8,4.”