Letselschade-expert Yme Drost verwacht een stroom rechtszaken van chroom-6 slachtoffers

Letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo verwacht een stroom rechtszaken van oud-militairen die denken ziek te zijn geworden door blootstelling aan chroom-6. Slachtoffers krijgen  maximaal 40.000 euro schadevergoeding, maar een bepaalde groep valt buiten de boot. „Veel te weinig”, vindt chroom-6 slachtoffer Theo Even uit Losser in een artikel in Tubantia.

De kankerverwekkende stof chroom-6 is verwerkt in verf om roestvorming te verminderen. Het RIVM heeft nu officieel vastgesteld dat defensiemedewerkers niet voldoende beschermd waren tegen chroom-6, en dat dit geldt voor alle locaties waar met de giftige verf is gewerkt. (Ex)-militairen die denken daarvan ziek te zijn geworden komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Maar het aantal functies waarom het gaat blijft beperkt.

Gezondheidsklachten

De maandagochtend gepresenteerde uitkomsten van het RIVM-onderzoek verschaffen duidelijkheid voor werknemers: als ze onbeschermd met chroom-6 bij Defensie hebben gewerkt en ze later gezondheidsklachten krijgen, dan is nu vast te stellen of dat werkgerelateerd is. Er is dan een vergoeding mogelijk die – afhankelijk van de klachten – ligt tussen de 5.000 en 40.000 euro. Daar bovenop kunnen mensen individuele claims indienen.

„Dat is het goede nieuws”, zegt jurist Yme Drost. „Het slechte nieuws is dat het aantal functies waarom het gaat niet is uitgebreid. Bewakers en magazijnmedewerkers van Defensie bijvoorbeeld vallen buiten de regeling. Terwijl een aantal van hen zegt regelmatig te zijn verbleven in bijvoorbeeld de hangars waar werd gewerkt met chroom-6. Bovendien is er sprake van een bijzonder onderscheid: bewakers en magazijnmedewerkers van de NAVO-depots hoorden er wel bij.”

Reeks van aandoeningen

Niet alleen het aantal functies waarom het gaat, blijft beperkt. Dat geldt volgens letselschade-expert Yme Drost ook voor de lijst met aandoeningen die je zou kunnen krijgen door blootstelling aan chroom-6. Het RIVM stelde in 2018 vast dat langdurige blootstelling aan chroom-6 kan leiden tot long-, neus-, neusbijholte- en maagkanker. Ook eczeem, allergische astma en rhinitis, chronische longziekten of een perforatie van het neustussenschot zouden er door veroorzaakt kunnen worden. In een onderzoek later kwam daar strottenhoofdkanker bij.

 Yme Drost: „Aandoeningen als reuma en blaas- en darmkanker staan niet op de lijst. Als je daardoor wordt getroffen, kun je je melden bij een speciale commissie die het verband tussen jouw ziekte en chroom-6 dan alsnog gaat onderzoeken. Maar ik denk niet dat (ex)militairen erop zitten te wachten na zeven jaren van onzekerheid eerst nog naar een speciale commissie te moeten.”

Drost verwacht daarom een stroom van rechtszaken. „Veel militairen hebben dit rapport afgewacht voordat ze  stappen nemen. Nu blijkt dat ze alsnog buiten de boot dreigen te vallen, gaan ze naar de rechter. Ik had vanmorgen al een eerste cliënt aan de lijn die opdracht gaf de procedure in gang te zetten.”

Bron Tubantia