Kwart tot helft van jongeren wereldwijd loopt risico op gehoorverlies

Onderzoekers schatten dat een kwart tot de helft van alle jongeren (12-34 jaar) op de wereld risico lopen op gehoorverlies. Dat komt doordat ze hun muziek te hard zetten, en uitgaan op plekken waar het geluid te hard staat.

Onderzoekers van de University of South Carolina wilden weten hoeveel jonge mensen (12-34 jaar) naar te harde muziek luisteren. Ze plozen 33 studies uit, waaraan in totaal 19.046 mensen hadden meegedaan. Daarin werd onderzocht hoe hard jongeren hun geluid zetten, en hoe vaak ze in luide clubs en cafés komen.

Jongeren extra kwetsbaar

Ze berekenden dat 18 tot 29% van de jongeren regelmatig naar te harde muziek luistert. En dat bijna de helft uitgaat op plekken waar het geluid veel te hard staat. Ze schatten dat tussen de 665 miljoen en 1,35 miljard jongeren risico lopen op gehoorverlies, van de 2,8 miljard jonge mensen (12-34 jaar) die er zijn op de wereld.

In 2021 schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook al dat meer dan een miljard jonge mensen het risico lopen op gehoorverlies door hun luistergedrag. Volgens de WHO zijn jongeren hier extra kwetsbaar voor.

Geen goede cijfers

Hoeveel Nederlanders last hebben van gehoorverlies en tinnitus is niet precies bekend, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL. “Het wordt in Nederland niet systematisch onderzocht.” Ook verschillen de definities volgens haar vaak. Volgens het laatste onderzoek van VeiligheidNL hebben 1,2 miljoen veertigplussers een gehoorverlies van minimaal 35 decibel.

Schattingen van mensen met tinnitus variëren van 1 tot 2,5 miljoen mensen. “Wel weten we uit onderzoek dat ook kinderen al gehoorschade oplopen. En dat er een relatie is met luisteren naar muziek via oortjes.” Reden tot zorg, vindt VeiligheidNL. “Helemaal als je weet dat gehoorschade zich opstapelt.”