Kwart advocatenkantoren verliest werk aan Big Four accountancy

De Big Four-accountantskantoren Deloitte, EY, KPMG en PwC snoepen steeds meer juridisch werk af van de advocatuur. Bijna een kwart van de grote advocatenkantoren in Noord-Amerika en Groot-Brittannië zegt het afgelopen jaar al werk te hebben verloren aan The Big Four, aldus nieuw onderzoek, meldt Advocatie.

Aan het onderzoek van het Thomson Reuters Legal Executive Institute – in samenwerking met enkele universiteiten – deden bijna 350 bestuurders van advocatenkantoren in de VS en Canada mee, en nog eens ruim 170 kopstukken van Engelse kantoren. In een soortgelijk onderzoek van twee jaar geleden zeiden de meeste kantoorbestuurders al dat de opkomst van de Big Four-kantoren in de juridische markt ‘een niet te onderschatten bedreiging’ vormt, evenals de groei van het aantal andere Alternative Legal Service Providers (ALSP’s).

Hoewel de accountantskantoren zich volgens (Amerikaanse) wetten niet met alle rechtsgebieden mogen bezighouden, spelen ze zich in de kijker met alternatieve juridische diensten aan grote cliënten. “Hun bestaande relaties met vele bedrijven en sterke merknamen geven de Big Four een uniek strategisch voordeel,” aldus de onderzoekers. “Bovendien hebben ze al flink geïnvesteerd in technologie. Ze zijn in staat juridische services te integreren met hun andere diensten, die ze al wereldwijd aanbieden.”

Inhet onderzoek geeft 23% van de grote en 21% van de middelgrote advocatenkantoren aan dat sommige cliënten zich al tot een Big Four-kantoor hebben gewend voor juridisch advies werk dat zij normaliter verstrekten. De helft van deze advocatenkantoren geeft aan advieswerk over regulatory- en compliance-zaken te zijn kwijtgeraakt aan de accountantsreuzen, die zich ook in toenemende mate bezighouden met M&A, due diligence, contractchecks en interne onderzoeken.

Ook bestuurders bij de accountantskantoren werden voor het onderzoek bevraagd. Uiteraard tonen zij zich optimistisch over hun vermogen om meer marktaandeel van de advocatuur af te snoepen. “Sommige gebieden laten over de afgelopen twee jaar al een groei zien die we pas binnen vijf jaar hadden voorzien,” zo wordt een van hen geciteerd in Legal Futures. En een ander: ”Inmiddels maakt 74% van onze cliënten wel eens juridische diensten af voor minstens een rechtsgebied. Twee jaar geleden was dit nog 60%.”

Overigens zegt de helft van de bevraagde advocatenkantoren ook zelf steeds gretiger gebruik te maken van de juridische diensten van accountantskantoren en ALSP’s, bijvoorbeeld om meer te leren over differentiatie van hun diensten of hoe cliëntrelaties verder te verstevigen. Een derde van de respondenten zegt zelf binnen nu en vijf jaar een ALSP voor haar cliënten wil opzetten, naast de advocatentak.

De waarde van de totale ALSP-markt in Groot-Brittannië en Noord-Amerika, inclusief de vier accountantsgiganten, bedroeg in 2017 $ 10,7 miljard. De Big Four blijven hun juridische afdelingen intussen uitbreiden. KPMG liet vorig jaar nog weten het aantal advocaten en juristen in loondienst binnen enkele jaren wil verdubbelen naar 3.000.

Bron Advocatie