KPMG constateert in UK forse toename bedrag aan verzekeringsfraude

In het Verenigd Koninkrijk  werden door verschillende rechtbanken 453 grote fraudezaken behandeld waarbij bedragen van £ 100.000 of meer was gemoeid, een toename met maar liefst 78%. Het ging in totaal om een bedrag van £ 1,2 miljard, zo blijkt uit  KPMG’s Fraud Barometer. Daaruit blijkt verder dat vorig jaar 19 verzekeringsfraudezaken voor de rechter kwamen tegen 24 gemiddeld in de periode 2014-2017. Het hiermee gemoeide fraudebedrag lag met £ 17 miljoen wel bijna 43% hoger dan  het gemiddelde van £ 11,9 miljoen in de jaren 2014, 2015, 2016 en 2017.

Het ging onder meer om meerdere gevallen van zogeheten cash for crash-fraude, waarbij aanrijdingen in scene worden gezet of zelfs gefingeerd om vervolgens het verzekeringsgeld op te strijken, om gefingeerde of opgeschroefde letselclaims en zelfs verzonnen overlijdensgevallen. Eén zaak betrof  een man die in totaal 250 aanrijdingen met niets vermoedende automobilisten heeft georganiseerd, meestal op rotondes waarbij de schade bij meerdere verzekeraars de materiële en letselschade werd geclaimd voor een totaalbedrag van £ 4 miljoen. De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van negen jaar.

“Verzekeringsfraude is niet langer het domein  van particulieren die een verloren camera claimen op hun reispolis, maar is uitgegroeid tot een lucratieve business voor professionele criminelen. De toename van het aantal professionele fraudezaken  die worden beslecht voor rechtbanken toont de complexiteit aan voor de uitdaging waarvoor de verzekeringsindustrie zich gesteld ziet. Fraudeurs ontwikkelen steeds vaker nieuwe, geavanceerde fraudemethoden op alle terreinen, wat het voor de sector extra moeilijk maakt om hen voor te blijven”, aldus James Maycock, Partner Forensic bij KPMG UK.