Koninklijke onderscheiding voor Stephan Wevers

Stephan Wevers droeg begin oktober na negen jaar de voorzittershamer van Brandweer Nederland over. Vorige week werd hij voor zijn inzet voor de brandweer door minister Grapperhaus – namens Zijne Majesteit de Koning – gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Wevers’ vrouw Renate mocht de versierselen opspelden.

“Je hart staat al meer dan dertig jaar in vuur en vlam voor de brandweer”, zo stelde de minister woensdag na afloop van een werkbezoek aan de Veiligheidsregio Twente. “Had je dat gedacht, toen je als jong broekie afstudeerde als brandweerofficier bij de Rijksbrandweeracademie? In de jaren die volgden heb je alle hoeken en gaten van de brandweer gezien. Je bent gaspakdrager geweest, brandweerduiker, instructeur, redactievoorzitter, commandant, leider van de club. Als je jouw CV leest, zie je niet alleen een leergierige jongen, maar iemand met hart voor de zaak.”

Netvlies

Minister Grapperhaus benadrukte dat Wevers staat én gaat voor de brandweer. “Je zet brandweermensen in het zonnetje, maakt Nederlanders bewust van het belang van rookmelders, herdenkt, spreekt moed in, legt uit: alles voor het vlammetje. In jouw dertigjarige carrière is er veel gebeurd. En laten we eerlijk zijn: dat zijn niet alleen reddingen van kinderen en puppy’s uit brandende huizen, zoals het romantische beeld dat van jouw beroep heerst. Het zijn vaak gebeurtenissen die nog lang op je netvlies blijven staan. Misschien zelfs in je hart zijn gegrift. De vuurwerkramp in Enschede, het neerstorten van een F-16 op woonwijk Hasseler Es, vele branden met dodelijke afloop, auto’s te water, explosieve stoffen, onveilige situaties. Soms met jarenlange nasleep.’

“Persoonlijk merk ik jouw betrokkenheid van dichtbij als we omgekomen brandweermensen herdenken bij het Brandweermonument. Met nabestaanden, alle 25 commandanten en betrokken collega’s eren we hun overleden familielid en maatje. Dat hebben we nu drie keer samen gedaan. Heftige momenten, ontroerend, mooi. Er spreekt verbondenheid uit en betrokkenheid. Het doet me dan ook ontzettend veel plezier dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om je te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.’ (Lees hier de hele speech van minister Grapperhaus).

Grote verrassing

Mooie woorden voor de voormalig voorzitter van Brandweer Nederland, die in september voor een periode van vier jaar is gekozen tot president van de Europese brandweer Federatie. “Ik ben overrompeld. Dit kwam voor mij als een grote verrassing”’, vertelde Wevers die aanwezig was als operationeel leider bij het werkbezoek. ‘Wat is het een eer dat ik in bijzijn van mijn gezin en directe collega’s deze onderscheiding heb gekregen. Ik ben enorm trots en dankbaar en ik blijf mij natuurlijk de komende jaren inzetten voor de brandweer in Twente, Nederland en Europa.”

Felicitaties

Al snel stroomden de felicitaties binnen. Namens de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) sprak Tijs van Lieshout – Wevers’ opvolger als voorzitter van Brandweer Nederland – van een terecht eerbetoon. ‘Ik heb al eerder gezegd dat Stephan een brandweerman pur sang is. Met zijn innovatiekracht was hij de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment. Hij was ons uithangbord en zorgde als voorzitter voor de verbinding. Ik wil hem namens alle brandweercollega’s van harte feliciteren met deze prachtige onderscheiding.’ 

Bron en foto: Brandweer Nederland