Klaas Borger en Lieuwe Norel (Artium Experts): Aquaducten zijn technische hoogstandjes

 

Ons land telt enkele tientallen aquaducten. “Stuk voor stuk technische hoogstandjes”, zeggen Klaas Borger en Lieuwe Norel, beiden directeur, schade-expert én mede-eigenaar bij het gespecialiseerde technische expertisebureau Artium Experts. In een artikel in het recent verschenen digitale magazine van Risk & Business gaan zij nader in op schades bij de aanbouw van aquaducten waarvoor zij de afgelopen 15 jaar regelmatig worden ingeschakeld.

 “Aquaducten lijken voor een buitenstaander soms simpele bouwwerken, maar in werkelijkheid zijn het stuk voor stuk  technische hoogstandjes, ook degenen die vandaag de dag worden gebouwd. Alle facetten die te maken hebben met civiele techniek komen hierbij aan bod. Er is bovendien sprake van meerdere bouw- en constructiemethodieken. Dat maakt aquaducten voor ons als techneuten vakmatig bijzonder interessant”, aldus de beide Artium-experts.

 Gevraagd naar de meest voorkomende schades met betrekking tot aquaducten noemt  Borger als eerste problemen met de folieconstructie. “Deze is 2 à 3 mm dik en wordt onder in de bouwkuip geplaatst ter voorkoming van lekkage en maakt onderdeel uit van de waterkerende constructie. Vervolgens wordt daarop grond aangebracht als ballast om de folie op zijn plaats te houden. Als er aan de folie een beschadiging ontstaat dan is het herstel daarvan doorgaans een dure en tijdrovende grap. Immers, de boel moet dan worden afgegraven, de folie moet vervangen of gerepareerd en  er moet opnieuw grond op aangebracht worden. Behalve de kosten die hiermee gemoeid zijn loopt de bouw vertraging op en in de bouw geldt nu eenmaal dat ‘tijd geld is’.” Andere veel voorkomende schades zijn volgens Norel het bezwijken van damwandconstructies, scheuren in het beton, het klappen van bekistingen en het afschuiven van grondlichamen.

 Wat vraagt de schaderegeling bij aquaducten van een expert? Norel: ” in de eerste plaats technische kennis.  “Je moet weten hoe een aquaduct wordt gebouwd, en kennis hebben van alle bouw- en constructie methodes en welke zaken daarbij allemaal om de hoek komen kijken. Daarnaast moet je bereid zijn om proactief mee te denken over passende oplossingen en oog hebben voor de tijdsdruk. Verder is het van belang dat je kennis hebt van de kosten van de specifieke onderdelen en uiteraard de specifieke polis kent waarvoor je als expert bent ingeschakeld.”

 

Foto Joop van Houdt