Kiwa SCM brengt ‘Diefstalmeter Magazine uit:  Voertuigbeveiling met certificaat halveert kans op diefstal met bijna de helft

“Certificering werkt! De uitrusting van voertuigen met een Vbv-SCM certificaat verlaagt de kans op diefstal met 48%. Dat is één van de cijfers die terug te vinden zijn in de vorige week door Kiwa SCM uitgebrachte ‘Diefstalmeter Magazine’. Daarin wordt ook de diefstalmeter gelanceerd, een online tool waarmee op basis van het kenteken of merk, type en bouwjaar van de auto een inschatting wordt gegeven van zowel het diefstalrisico van een auto als de kans op diefstal vanuit de wagen.

“Het model is tot stand gekomen door de actuariële en data-kennis binnen het team. “Voor ons is dit een eerste grote stap om schaderisico’s in het wagenpark uitgebreider in kaart te brengen en onze kennis van nieuwe risico-modelering methoden verder in de praktijk te brengen”, verklaart Baken Adviesgroep. Deze tool is nu al beschikbaar en zal in de toekomst alleen maar worden uitgebreid en verbeterd op basis van nieuwe cijfers.

Diefstalcijfers

In het Diefstalmeter Magazine zijn talrijke statistische gegevens terug te vinden over het aantal diefstallen van en uit auto’s. Het aantal autodiefstallen in ons land kent al jaren een dalende trend. Van de bijna 8 miljoen personenauto’s werden er vorig jaar 7.988 gestolen tegen 10,400 in 2014. Daarvan ging het om 7.421 (was 9.692) auto’s zonder alarmcertificaat en 567 (708) gecertificeerde voertuigen.  Hiermee was vorig jaar een totale schadelast gemoeid van € 197 miljoen. De automerken met het grootste aandeel in deze schadelast zijn Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes-Benz en Opel. De schadelast voor deze merken maken twee derde van het totale schadebedrag uit.

Stuurwiel, airbags, navigatie-apparatuur

Het stuurwiel, airbags en het navigatiesysteem blijken gewild te zijn bij autodieven. Zo werden vorig jaar iets meer dan 4.500 navigatiesystemen uit auto’s gestolen, waarvan 427 bij auto’s met een alarmcertificaat),   4.369 airbags (542 bij auto’s met alarmcertificaat) en 1.703 stuurwielen (280 met alarmcertificaat).

Stuurwielen uit populaire modellen zijn eenvoudig door te verkopen. Zo werden er maar liefst 795 Audi’s open gebroken om het stuurwiel eruit te halen. De gemiddelde schade per inbraak bedraagt 2.100 euro. Het totale schadebedrag voor diefstal van stuurwielen bij de Audi A3 komt daarbij neer op ruim 1,6 miljoen euro. Ook airbags zijn populair onder criminelen.Opvallend is dat vooral enkele modellen eruit springen qua aantal diefstallen: de Audi A3, Volkswagen polo en Seat Ibiza.

U kunt de eerste editie van het ‘Diefstalmeter Magazine’ ook hier online bekijken.