JINC brengt schadeherstel onder de aandacht bij jongeren

Sinds kort is FOCWA samen met het OOC en RAI CarrosserieNL een samenwerking aangegaan met JINC, een landelijke (non-profit) organisatie die inmiddels 18 jaar bestaat. JINC zet zich samen met scholen en bedrijven in voor gelijke kansen voor jongeren. Door middel van de projecten helpen we jongeren aan een goede start op de arbeidsmarkt en willen hen enthousiast maken voor verschillende beroepen en sectoren. Dit doet JINC door haar netwerk met vmbo’s in voornamelijk de grote steden te koppelen aan bedrijven. Bedrijvebf interesse om mee te doen, stuur een mail naar contact@focwa.nl.

Op de arbeidsmarkt is er sprake van een forse mismatch. Dit geldt ook voor de schadeherstelsector. Te weinig jongeren volgen een mbo-opleiding in deze richting. Dit komt doordat te weinig leerlingen op het vmbo en in het praktijkonderwijs de sector techniek overwegen als vervolgstap voor hun opleiding of toekomstige carrière pad. Leerlingen overwegen het werken in deze sector niet, omdat ze er geen beeld bij hebben, niet weten wat het werk inhoudt, of het bij hen past en wat de toekomstperspectieven zijn. En dat is juist het punt waar JINC het verschil kan maken. JINC helpt kinderen van 12 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 65.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien.

Het project Bliksemstage brengt jongeren in contact met toekomstige werkgevers en helpt hen een beter beeld te krijgen van een toekomstige baan en werken in het algemeen. Inhoudelijk leveren de ‘bliksemstages’ daarmee een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de beroepsoriëntatie, waardoor leerlingen bewuster voor een opleiding en beroep kunnen kiezen.

Tijdens de ‘bliksemstage’ mogen de leerlingen (klein groepje van maximaal zes leerlingen) de handen uit de mouwen steken: het programma bestaat uit verschillende onderdelen: een kennismaking met het bedrijf, een rondleiding en een praktisch deel waarbij de leerlingen aan de slag mogen. Over de invulling van zo’n Bliksemstage denkt JINC natuurlijk graag met het bedrijf mee! Kijk hier voor meer informatie.

Door COVID-19 kunnen leerlingen tot op heden niet naar (alle) bedrijven toe voor een ‘bliksemstage’. Toch is het voor hen nog steeds heel belangrijk om te ontdekken waar ze goed in zijn, welke beroepen er bestaan en wat voor werk goed bij hen kan passen. Daarom hebben we twee alternatieven ontwikkeld: professionals geven fysiek voor de klas een ‘bliksemstage’, of de ‘bliksemstage’kan gevolgd worden via MS Teams. Zowel leerlingen, docenten als professionals vinden het een waardevolle ervaring en zijn blij dat ze elkaar op deze alternatieve manier kunnen ontmoeten. Een praktische opdracht is erg belangrijk bij een ‘bliksemstage’, of deze nu bij een bedrijf plaatsvindt, of voor de klas.

Dit partnerschap maakt het mogelijk om voor 400 vmbo- en praktijkonderwijs leerlingen, ‘bliksemstages’ te organiseren in de autoschadeherstel- en carrosseriebouw branche.