Jeroen de Haas (BMT) : Nederlandse experts hebben internationaal een goede naam  

 

Op het wereldtoneel is sinds een jaar of vijf al een behoorlijke herschikking van de maritieme expertisebureaus gaande en de verwachting is dat deze trend zich door zal zetten en er uiteindelijk zo’n vijf organisaties over zullen blijven die de opdrachten gaan verdelen, voorspelt Jeroen de Haas, algemeen directeur van BMT, met meer dan 70 medewerkers, onder wie 45 experts, het grootste maritieme expertisebureau in Noord West-Europa en deel uitmakend van de Top-3 in de wereld.

In een interview met Risk & Business Magazine zegt De Haas: “De meeste van onze concurrenten zijn inmiddels overgenomen door classificatiebureaus of verzekeraars, vaak niet ten goede. Onze zelfstandigheid en onafhankelijkheid – inmiddels een unicum in de markt – ligt diep verankerd in de beginselen van BMT als een Employee Benefit Trust, zonder inmenging van externe aandeelhouders. Daarnaast staat de Nederlandse maritieme expert ook internationaal goed bekend en krijgt steeds vaker de voorkeur, zelfs bij de aanstelling van getuigen-deskundigen voor Engelse en Amerikaanse arbitrages of rechtszaken.”

Kwalitatief hoogwaardig niveau

Hoewel deze trend op zich als opzienbarend wordt beschouwd, heeft De Haas hier wel een verklaring voor. “De Nederlandse schade-expert is kwalitatief van een hoogwaardig niveau en kan zich daardoor zeker op maritiem gebied meten met de besten, waaronder met experts uit het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft ook mede met de locatie te maken. De Rotterdamse haven is bijvoorbeeld de gateway voor groente en fruit en heeft wereldwijd nog altijd het grootste invoervolume. Daardoor zien experts bij schades een zeer uitgebreid scala aan goederen voorbijkomen. Door schades te zien bouw je nu eenmaal expertise op.”

Daarnaast staan volgens De Haas Nederlandse experts wereldwijd bekend om hun onafhankelijkheid en duidelijkheid. “Ze zijn vaak recht door zee en stellen in hun expertiserapporten doorgaans heldere conclusies. Engelse vakbroeders zijn in het algemeen meer geneigd een slag om de arm te houden en zich niet vastpinnen op standpunten in verband met crossexamination.”

 Kijk hier voor het volledige artikel: https://lnkd.in/e4va254.