Jaarlijks 4.000 gewonde kinderen door spaakverwondingen

In 2017 zijn weer zo’n 4.000 kinderen op de Spoed Eisende Hulp (SEH) behandeld aan spaakverwondingen. Dit zijn gemiddeld meer dan 10 kinderen per dag, hetzelfde aantal als in 2016. Deze verwondingen ontstaan doordat de voetjes tussen de spaken van een fiets komen, wat kan leiden tot botbreuken, (diepe) wonden en kneuzingen aan voeten, enkels en onderbenen. Vaak krijgen de kinderen enkele weken gips of een speciaal wondverband, en soms moet er zelfs geopereerd worden.

De cijfers blijken uit onderzoek van VeiligheidNL, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT). Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid van de gewonde kinderen (2.800 van de 4.000) tussen de 4 en 8 jaar oud was. En 24% van de kinderen tot 16 jaar liep hierbij een botbreuk aan de enkel of het onderbeen op.

Spaakverwondingen ontstaan vooral als kinderen achterop de fiets meerijden. Deze ongelukken zijn eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van speciale fietsstoeltjes met goede spaakafscherming. Fietsstoeltjes zijn sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. De NVT hoopt dat ouders zich meer bewust worden van de gevaren, en dat daarmee het aantal spaanverwondingen onder kinderen de komende jaren afneemt.

Provincie Noord-Holland geeft tieners extra bagage

Tieners lopen een grotere kans op ongelukken en ongevallen dan volwassenen. Ze nemen meer risico en zijn zich minder bewust van eventuele gevolgen. Afleiding in het verkeer speelt een belangrijke rol bij fietsongelukken onder deze groep, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Ze luisteren naar muziek, kletsen veel en kijken vaak op hun telefoon. De provincie Noord-Holland stelt jaarlijks subsidie beschikbaar om jongeren meer bewust te maken van hun risicogedrag en de gevolgen daarvan. Split the Risk is een lespakket, dat dankzij deze subsidie gratis wordt aangeboden aan de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Noord-Holland.