Jaarcongres Relevant: veiligheid als teamwerk

Het Jaarcongres Relevant, hét congres voor iedereen die werkt aan Externe Veiligheid, vindt dit jaar plaats op dinsdag 12 april tussen 9:00 en 17:00 in Aristo Amsterdam. Zo’n 250 deelnemers, afkomstig uit gemeenten, provincies, veiligheidsregio’s, bedrijfsleven en adviesbureaus, zullen het congres bezoeken voor verdieping en ontmoeting. 

Dit jaar staat het congres in het teken van de actualiteit en ontmoeting. Plenaire delen en deelsessies wisselen elkaar af. Door deze opzet is het congres dé plek om inspiratie op te doen, bij te praten en samenwerkingspartners te ontmoeten. Het congres is een initiatief van Relevant, netwerk externe veiligheid, en VVM, netwerk van milieuprofessionals. De organisatie vindt plaats in samenwerking met de VNCI, branchevereniging van de chemische industrie. 

Plenaire sessie 1 – Prof. Jop Groeneweg: Veiligheid is teamwerk 

De sleutel tot het verder verbeteren van de veiligheid ligt in het maximaal benutten van de professionele, sociale en persoonlijke vaardigheden van álle werknemers. Vaak weet de werkvloer niet alleen waar er problemen zijn, maar ook hoe die zijn op te lossen. Helaas blijken de meeste teams maar beperkt gebruik te maken van dit soort inzichten. In zijn presentatie gaat cognitief psycholoog Groeneweg in op de belangrijke rol die het optimaliseren van teamwork speelt en hoe organisaties deze potentieel belangrijke bron van verbeterpunten kunnen aanboren. 

Plenaire sessie 2 – Karien van der Loo en Patrick van de Sande: Waarom jij Toon? 

Op 13 augustus 2014 vond bij Xycarb Ceramics in Helmond een arbeidsongeval plaats. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. Eén van hen was Toon van der Loo. Karien van der Loo-van de Sande werd van de een op de andere dag weduwe en ervaringsdeskundige van een dodelijk arbeidsongeval. Zij deelt in haar presentatie haar ervaringen. Niet alleen vanuit haar innerlijke motivatie om te leren omgaan met het verlies, maar nog meer om andere mensen te inspireren. 

Kariens broer Patrick van de Sande hielp zijn zus jarenlang bij de afhandeling van alle zaken van het ongeval. Met zijn juridische, financiële en fiscale kennis vertelt hij vooral over de zakelijke kant van het ongeval.

20 Deelsessies 

Rond de twee plenaire sessies zijn er zo’n 20 verschillende deelsessies over uiteenlopende, actuele onderwerpen. Een overzicht is te vinden op www.vvm.info/relevant/2022/deelsessies

Alle informatie over Relevant 2022 is te vinden op www.vvm.info/relevant/2022 . Aanmelden is nog mogelijk!