Inspectiebedrijven voortaan ook NTA 8220 gecertificeerd

Elektrotechnische inspecteurs en inspectiebedrijven kunnen vanaf eind oktober erkend en gecertificeerd worden voor de inspectie van de brandveiligheid van elektrisch materieel in gebouwen volgens een nieuwe methodiek. Deze is vastgelegd in de NTA 8220.Het preventieve toezicht op de veiligheid van elektrotechniek wordt steeds meer door de markt zelf opgepakt. Voor de overheid is dit de gewenste ontwikkeling, in lijn met de bijvoorbeeld de liberalisering van de openbare elektriciteitsvoorziening.

De NTA (Nederlandse Technische Afspraak) 8220 met als titel ‘Methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico’ is in dit opzicht een belangrijke stap vooruit. De NTA 8220 zal eind 2017 in definitieve vorm verschijnen. Normaal gesproken worden normen en praktijkrichtlijnen pas in gebruik genomen bij definitieve publicatie. Een aantal externe partijen kiest ervoor op basis van het normontwerp aan de slag te gaan, onder meer door trainingen en certificatie aan te bieden. NEN biedt pas trainingen aan als de definitieve NTA beschikbaar is. NTA 8220 kan later worden doorontwikkeld tot de norm NEN 8220.

Vanaf eind oktober worden de eerste inspecteurs door Kiwa gecertificeerd en erkend volgens de nieuwe Scope 10 van de Stichting SCIOS. Deze scope strekt zich uit over de inspectie van de brandveiligheid van de elektrotechniek in gebouwen en bedrijven, in relatie tot het gebruik ervan en de risicofactoren in de omgeving.

Bron Brandveilig.com