Inbraakslachtoffers hebben ruim een kwart meer kans op tweede kraak in zelfde woning

 

Slachtoffers van een woninginbraak hebben 28% kans om later in hetzelfde huis nogmaals een kraak mee te maken en 8% loopt zelfs het risico twee keer of vaker gedupeerd te worden door een inbraak in hun woning, zo blijkt uit een onderzoek van de Britse verzekeraar Churchill. Ondanks deze kans op herhaling treffen 1,3 miljoen Britten geen beveiligingsmaatregelen nadat er in hun huis is ingebroken. Dat komt neer op ruim een van de tien inbraakslachtoffers

Uit het onderzoeksrapport komt verder naar voren dat een op de vijf volwassen Britten (10,2 miljoen in totaal) aangeven het slachtoffer te zijn geweest van een inbraak. De grootste kans daarop maken inwoners van Londen (26%), het Noordwesten van Engeland en Yorkshire &  Humber (beide 25%).  Voor 8% van de getroffen was de inbraak reden om te verhuizen.

Preventiemaatregelen

Volgens de onderzoekers komen succesvolle inbrekers in 47% van de gevallen via de voorkant de woning binnen, bij 38% via de achterkant en 6% via de zijkant. In 26% van de inbraken bleken de deuren niet op slot te zitten, een uitkomst die Churchill het meest verontrust.  Een andere uitkomst van het onderzoek is dat inbrekers opportunisten zijn: in veel gevallen breken ze in op klaarlichte dag via de voorkant. Het aantal inbraken in de avond en nacht ligt slechts 5% hoger, terwijl iets meer dan de helft (55%) van de avond en nachtinbraken plaatsvinden tussen zes uur ‘s avonds en zes uur ’s ochtends.

Zoals gemeld treft één op de tien Britse slachtoffers van een woninginbraak geen aanvullende preventieve maatregelen in hun huis treft. Opmerkelijk is verder dat 92% van de slachtoffers geen aanleiding zag in de woninginbraak om hun alarmsysteem aan te passen. Een van de zes gedupeerden (16%) besteedt minder dan £ 100 pond (€ 116,40) aan extra preventie. Inbraakslachtoffers die wel aanvullende preventieve maatregelen treffen, nesteden hieraan gemiddeld £ 314 (€ 365,37).  Nieuwe sloten aanbrengen op voordeur (30%) of achterdeur (29%) zijn de meest getroffen preventieve maatregelen. Daarna volgen het aanbrengen van beveiliging op ramen (20%), een nieuwe achterdeur (14%), het aanleggen van een alarminstallatie (13%), een nieuwe voordeur (11%), een nieuwe garagedeur (3%), het aanbrengen van beveiligingslampen en het plaatsen van een (nieuw) hek (beide 2%).