Inbraakgolf in Limburg: 281 meldingen tijdens de feestdagen

In Limburg waren tijdens de feestdagen veel inbrekers actief. Tussen 20 december en 3 januari waren er 281 inbraken of pogingen tot inbraak.Dat blijkt uit cijfers die L1 heeft opgevraagd bij de politie.

Ook vorig jaar waren er veel inbraken tijdens de kerstdagen. Het aantal inbraken en pogingen was toen vergelijkbaar met dit jaar. Limburg is sowieso koploper qua inbraakmeldingen, zo bleek onlangs uit de jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond  van Verzekeraars. Maar tijdens de feestdagen is het extra druk. Wellicht profiteren inbrekers ervan dat mensen niet thuis zijn om kerst of oudejaar bij familie of vrienden te vieren.

Lees ook: Limburg koploper qua inbraakmeldingen

Feestje
Zo sloegen inbrekers in Venlo toe bij iemand die vlak voor de kerstdagen buitenshuis een feestje vierde. Bij thuiskomst bleek dat er was ingebroken. Onder meer sieraden en contant geld waren verdwenen. De slachtoffers vertellen hun verhaal anoniem tegen L1 en zeggen dat de inbraak grote impact heeft op hun veiligheidsgevoel.Al jaren worden campagnes gevoerd waarin mensen tips krijgen om inbraken tijdens vakanties of de feestdagen te voorkomen, maar ondanks deze inspanningen blijft het aantal meldingen hoog.)

Ook als de bewoners thuis zijn, kunnen inbrekers ongemerkt toeslaan. Bij een echtpaar in Munstergeleen werd ingebroken terwijl de bewoners in bed lagen. “De dieven zijn ons huis binnengedrongen en hebben de sleutels van twee auto’s en een scooter uit een la gehaald”, zegt het slachtoffer tegen L1. “Daarna gingen ze er met de voertuigen vandoor.” De auto’s zijn later teruggevonden, maar de scooter is nog altijd kwijt.

Daling
Toch is er ook goed nieuws. Het totale aantal jaarlijkse inbraken in Nederland daalt flink. Dat blijkt uit de jaarlijkse risicomonitor. In 2013 waren er in heel Nederland nog ruim 85.000 claims bij verzekeraars na inbraken, in 2017 waren er dat nog maar 60.000.

BronL1