In twee jaar tijd driekwart meer e-bikes gestolen

In de afgelopen twee jaar is het aantal diefstalgevallen van e-bikes met maar liefst 75% gestolen. Alleen al vorig jaar ging het om 22.593 diefstallen, een kwart meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers va de Stichting Aanpak Fiets- en E-bike diefstallen (Safe). Tegelijkertijd is het aantal diefstallen van ‘gewone’ fietsen sterk gedaald naar 23.733. Al moet hierbij wel rekening worden gehouden met het feit dat lang niet alle fietsdiefstallen bij de politie worden gemeld. De totale schade van diefstallen wordt geraamd op 600 miljoen euro.

Het AD meldt dat er sprake is van enkele diefstal hotspots, zoals Zwolle, waar in twee jaar tijd het aantal fietsdiefstallen met de factor 2,5 is toegenomen. Van de vier grote steden voert Utrecht de lijst aan met 66% meer diefstalgevallen, gevolgd door Rotterdam met 40% en Amsterdam en Den Haag met elk ruim 10% meer meldingen van gestolen e-bikes. Volgens Guus Wesselink van Safe is fietsdiefstal het  meest voorkomende  vermogensdelict terwijl  dit bij de politie mede door te weinig mankracht geen prioriteit heeft.

“Nederland is een paradijs voor elektrische fietsdieven. Een centraal registratiesysteem, het liefst Europees zou helpen. Ook het plaatsen van een track- & trace-systeem met GPS  werkt goed: van de gestolen fietsen die hiermee waren uitgerust worden er drie à vier teruggevonden

Bron AD: