In anderhalf jaar tijd ruim 8.000 autobranden in Nederland; schadelast 83 miljoen euro

Nederland heeft te kampen met een serieus probleem met autobranden. In heel 2016 en het eerste halfjaar van 2017 zijn er meer dan 8.000 autobranden geweest. In meer dan veertig procent daarvan heeft de politie een vermoeden van brandstichting. Uitgaande van een schatting van 40% brandstichtingen zijn dat 3200 in brand gestoken auto’s in anderhalf jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers die ThePostOnline via een WOB heeft opgevraagd bij alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland en bij de Nationale Politie.

In 2016 was er landelijk sprake van 5.484 autobranden, in de eerste helft van 2017 2. 623. Kosten voor brandweer en verzekeraars bedroegen in anderhalf jaar tijd: ruim 83 miljoen euro. In de provincie Utrecht blijkt vorig jaar 60% van de autobranden vermoedelijk aangestoken te zijn. In de eerste helft van 2017 voert Noord-Brabant de lijst aan met 56% vermoedelijke moedwillige brandstichtingen. Ook in Noord-Holland, Zeeland en Utrecht is er in 2017 bij meer dan de helft van alle autobranden een vermoeden van brandstichting.

In Friesland vinden de minste autobranden plaats. In die provincie waren 170 autobranden in 2016, en was in 15% daarvan een vermoeden van brandstichting. Een jaar later was het aantal autobranden met een vermoeden van brandstichting in Friesland bijna verdubbeld, naar 28%

VNG houdt geen cijfers bij

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat in een reactie weten cijfers van autobranden niet systematisch bij te houden: “We zijn er mee bekend, soms zorgt een reeks autobranden in een gemeente voor veel maatschappelijke onrust en elke autobrand is er natuurlijk een te veel, maar we kunnen geen algemene uitspraak doen. Dat komt omdat er een grote variatie is in autobranden en de situatie verschilt per regio en per jaar. In sommige gemeenten is vooral rond de jaarwisseling sprake van autobranden, in andere is er een relatie met vandalisme/overlastgevende jongeren,  ergens anders kan er sprake zijn van een pyromaan. Soms komen ze tijdelijk voor, soms is er meerdere jaren sprake van een probleem.”

Het volledige overzicht van alle 25 Veiligheidsregio’s vindt u hier: http://tpo.nl/wp-content/uploads/2017/11/Screen-Shot-2017-11-14-at-22.53.01.png

Bron: The Post Online