ILT: 18% van getest legaal consumentenvuurwerk onveilig; Ruim 300 tips in 2019 over opslag en handel illegaal vuurwerk

Van het geteste legale vuurwerk voldoet 18% niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit testen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het grootste risico vormt zwaarder consumentenvuurwerk zoals cakeboxen. Deze kunnen  bijvoorbeeld omvallen en zo gevaar veroorzaken. Ook ziet de ILT tijdens de testen regelmatig brandende delen die naar beneden dwarrelen en dus gevaarlijk zijn.
 
Ieder jaar inspecteert de ILT legaal consumentenvuurwerk. Zo’n 250 artikelen zijn dit jaar aan een productveiligheidsonderzoek onderworpen. De ILT kijkt heel gericht naar vuurwerk dat het grootste risico vormt. Dat uit de inspecties blijkt dat 18% niet voldoet, betekent dus niet dat er iets mis is met bijna een vijfde van ál het vuurwerk in de winkels. Omdat de ILT vooral die producten onderzoekt waarvan bekend is dat het mogelijk gevaarlijk is, valt het percentage hoog uit. Partijen die niet door de test komen, moeten op kosten van de importeur worden aangepast of vernietigd. Daarmee voorkomt de inspectie dat zo’n 80.000 tot 100.000 kg vuurwerk dat niet aan de eisen voldoet in de winkels komt te liggen.
 
Kwaliteit vuurwerk moet omhoog
Dat de ILT 18% van het geteste vuurwerk afkeurt, betekent dat de markt nog niet in staat is om  vuurwerk van voldoende kwaliteit op de markt te brengen. De ILT roept de vuurwerkbedrijven daarom op veel kritischer te zijn op de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat ze importeren.
 
Importeurs mogen alleen consumentenvuurwerk op de markt brengen dat aan de wet- en regelgeving voldoet. De import melden zij aan de Douane die het een speciaal digitaal meldsysteem voor vuurwerk zet. Op basis van eerdere controles, tips en inlichtingen uit binnen- en buitenland voert de ILT inspecties uit.
 
Illegale import
De inspectie test niet alleen vuurwerk, zij controleert ook bij de landsgrenzen op de illegale import van vuurwerk en checkt postpakketten bij sorteerbedrijven. Verder zijn er controles bij een groot aantal evenementen met vuurwerkshows en worden vergunningen voor professionele toepassingen afgegeven.

Meld Misdaad Anoniem: Ruim 300 tips in 2019 over opslag en handel illegaal vuurwerk

In 2019 ontving Meld Misdaad Anoniem (M.) 324 meldingen over illegale handel en opslag van zwaar en gevaarlijk vuurwerk. Dat is fors meer dan de afgelopen drie jaar. Duizenden kilo’s illegaal vuurwerk werden van straat gehaald dankzij deze tips. Vaak ging het om zeer explosief vuurwerk als cobra’s, lawinepijlen en mortierbommen.

De piek lag zoals gebruikelijk in de laatste week van het jaar. Zo leidde een M.-tip de politie op 28 december naar een container met 2.500 kilo illegaal vuurwerk in Hendrik-Ido-Ambacht. Een 32-jarige man uit Zwijndrecht werd vervolgens op heterdaad betrapt tijdens het bevoorraden van de container vanuit zijn auto. Op Oudejaarsdag trof de politie in een kelderbox in Rotterdam Zuid 300 kilo vuurwerk aan. Ook was er met vuurwerk ‘geknutseld’.  

Grote partijen

Eerder kwam de politie dankzij anonieme tips al grote partijen (illegaal) vuurwerk op het spoor in een woning in Nootdorp en een opslagbox in Bleiswijk (1.680 kilo), een schuurtje bij een woning in Nunspeet (1.450 kilo) en een garagebox in Arnhem (866 kilo). Ook in Beverwijk (600 kilo) en het Zeeuwse Terhole (180 kilo) werden grote partijen vuurwerk door de politie in beslag genomen na een melding bij M. In een woning in Castricum deed de politie een dubbele vangst: naast 500 kilo illegaal vuurwerk troffen ze op zolder een volledig ingerichte hennepkwekerij aan.

Meldingen 2015-2018

Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl

© Meld Misdaad Anoniem