IFV presenteert ‘hernieuwde kijk op brandbestrijding’

De ‘theorie van de voorspelbare afloop’ of de ‘hernieuwde kijk op brandbestrijding’. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde, vertelt er niet alleen over op congressen, de incidentonderzoeksdag en op vakbekwaamheidsdagen, maar ook op brandweerposten. Vaak vragen brandweermensen hem: is er ook iets op papier? Dat is er nu, in de vorm van een werkdocument dat de komende tijd verder wordt aangevuld”, meldt het Instituut voor Fysieke Veiligheid op de website (www.ifv.nl). Daarin worden over het nieuwe werkdocument een aantal vragen gesteld aan Ricardo Weewer

Wat is de hernieuwde kijk op brandbestrijding?

Weewer: “Het zijn een aantal eenvoudige en praktisch toepasbare basisprincipes en vuistregels voor het bestrijden van gebouwbranden. We gebruiken de term ‘hernieuwd’, omdat het niet echt nieuw is. Het gaat om een aantal (oude) principes die we hebben afgestoft, aangescherpt en vereenvoudigd naar aanleiding van recente onderzoeken van de Brandweeracademie, het bestuderen van de theorie en discussies met experts. Je moet het zien als ingrediënten, en niet als één standaard recept. We weten namelijk ook: bij brand ‘hangt het ervan af’.”

Hoe is de uitgave tot stand gekomen?
Weever: “In mijn lectorale rede (eind 2015) presenteerde ik de eerste versie van de ‘theorie van de voorspelbare afloop’. Deze was gebaseerd op waarnemingen uit de experimenten in Zutphen en de eerste resultaten van het onderzoek naar de offensieve buiteninzet (OBI). In de jaren erna zijn verschillende onderzoeken afgerond, zoals het onderzoek naar situationele commandovoering en het eindrapport van de OBI-onderzoeken, inclusief een praktisch handelingsperspectief. De bevindingen uit deze onderzoeken zijn de basis voor de hernieuwde kijk op brandbestrijding. De oorspronkelijke naam ‘de theorie van de voorspelbare afloop’ hebben we losgelaten, omdat deze te veel werd gezien als synoniem voor het afbrandscenario.”

Wie hebben meegewerkt aan de publicatie?
Weever: “De publicatie is ontwikkeld samen met een aantal experts: Siemco Baaij, Edward Huizer en Lieuwe de Witte. Daarnaast hebben we met brandweermensen gesprekken gevoerd om te checken of de hernieuwde kijk kan ondersteunen bij de brandbestrijding. Dit bleek het geval te zijn, met als resultaat dit document!”

Wat is de status van de uitgave?
Weever: “Het is een werkdocument, een foto van wat er nu is. Ondertussen werken we verder aan nieuwe eenvoudige basisprincipes. Zo doen we onderzoek naar de defensieve buiteninzet en ontwikkelen we vuistregels voor wanneer een brand kan overslaan en hoeveel water er nodig is om dat te voorkomen. Maar ook doen we onderzoek naar rookgaskoeling en hoe dat het beste kan, of wanneer nu eigenlijk stoom wordt gevormd. De publicatie wordt in de toekomst dus regelmatig geüpdatet.”

Is er nog meer (achtergrond)informatie over de hernieuwde kijk beschikbaar?
Weever: “Op ons YouTube-kanaal zijn verschillende filmpjes over de hernieuwde kijk te vinden. Verder heeft de Brandweeracademie een bijscholingsprogramma ontwikkeld voor instructeurs en oefenleiders, zodat de kennis op de posten kan worden geïnstrueerd en beoefend.”

Kunnen mensen vragen of opmerkingen over de uitgave doorgeven aan de Brandweeracademie?
Weever: ”Ja, graag zelfs! We hopen dat veel brandweermensen de basisprincipes in de praktijk gaan toepassen en dat ze ons laten weten wat ze hebben geleerd. Om de publicatie te blijven verbeteren, zijn vragen en opmerkingen van harte welkom. Alle reacties kunnen worden gemaild naar: onderwijscontent@ifv.nl.”

Foto LinkedIn