IFV brengt publicatie ‘Lessen uit crises en mini-crises uit

Burgers kunnen crises maken en verzachten, Die conclusie trekt Menno van Duin, lector Crisisbeheersing van het IFV uit de onlangs verschenen publicatie ‘Lessen uit crises en mini-crises’. In deze publicatie worden veertien bijzondere gebeurtenissen uit het jaar 2015 beschreven en beschouwd. Aan bod komt uiteraard de vluchtelingencrisis, die veel onrust teweegbracht. Daarnaast is er aandacht voor verschillende ‘mini-crises’ zoals de gijzeling van het NOS achtuurjournaal, het kraandrama in Alphen aan den Rijn en de wateroverlast bij het VUmc.
Met de verzameling van gebeurtenissen is dit boek te beschouwen als een vorm van contemporaine geschiedschrijving vanuit het perspectief van crisisbeheersing. De verschillende situaties leveren bovendien de nodige stof tot leren op. De auteurs beschouwen de bestuurlijke en operationele dilemma’s die zich voordeden en welke lessen daaruit te trekken zijn. Bestuurders en professionals werkzaam op het terrein van crisisbeheersing en veiligheidsmanagement kunnen hier hun voordeel mee doen. Centrale thema’s zijn onder andere: omgaan met maatschappelijke en politieke onrust, flexibele toepassingen van GRIP, de samenwerking tussen ketens en de rol van burgers en de (sociale) media
Op dde foto ontvangt burgemeester Marieke Moorman van Bernheze het eerste exemplaar van de bundel uit handen van lector crisisbeheersing Menno van Duin. De publicatie is uitgebracht bij Boom Uitgevr Den hag en is v oor 29,95 euro te bestellen bij: http://www.boombestuurskunde.nl/bestuurskunde/catalogus/lessen-uit-crises-en-mini-crises-2015-1#%3e.