IAG-rapport legt de kosten van natuurrampen voor kleine bedrijven bloot

IAG heeft verslag uitgebracht over de gevolgen van natuurrampen voor kleinschalige bedrijven en er bij de regering op aangedrongen de samenleving in regionale gebieden beter te beveiligen tegen rampen die verband houden met het weer. Het rapport, getiteld ‘The backbone of regional and rural economics: small business and community resilience’, analyseert de economische effecten van belangrijke gebeurtenissen, zoals de overstromingen in Townsville dit jaar en het bosbrandseizoen 2019/20.

IAG, samen in samenwerking met haar onderzoekspartners SGS Economics, schatte dat tussen 70%, 72%, en 65% van de totale economische gevolgen van de overstromingen en bosbranden werden gevoeld door kleine bedrijven en kleine bedrijven, met financiële verliezen voor regionale bedrijven van meer dan $ 1,5 miljard voor beide gebeurtenissen.

De verzekeringsmaatschappij beweert dat de juiste bescherming nodig is om kleinschalige bedrijven in de regio te helpen, nadat uit het rapport bleek dat lokale bedrijven gemiddeld 75% bijdroegen aan het bruto binnenlands product voor “Black Summer”-regio’s en 70% in de beoogde Townsville-regio.

Damien Gallagher, EGM bij IAG-dochter CGU, is van mening dat de kritische bevindingen van dit rapport de noodzaak onderstrepen dat regeringen een actievere rol spelen bij het tot stand brengen van voldoende bescherming tegen natuurrampen voor gemeenschappen die voor een aanzienlijke economische output afhankelijk zijn van kleine bedrijven.

“We erkennen dat natuurrampen waarschijnlijk vaker zullen voorkomen als gevolg van de opwarming van het klimaat. Studies tonen aan dat elke dollar geïnvesteerd in mitigatie maximaal twee keer de kosten van wederopbouw en herstel kan verminderen,” zei hij. “Het is van cruciaal belang dat de regeringen nu activiteiten vaststellen en investeren in risicobeperkende maatregelen, alsook in strengere bouwvoorschriften en een betere ruimtelijke ordening.”

In het rapport worden de resultaten aangehaald van een onderzoek van de Australian Competition and Consumer Commission bij kleine bedrijven in de nasleep van de overstromingen in Townsville, waaruit bleek dat meer dan 60% van de getroffen winkels hun deuren moest sluiten of hun activiteiten moest stopzetten, en dat bijna 20% langer dan zes maanden gesloten moest blijven. Uit het onderzoek bleek dat onderverzekering een fundamenteel probleem is: slechts 44% van de eigenaren van kleine bedrijven heeft een overstromingsdekking en een bedrijfsonderbrekingsdekking.

Een ander punt van zorg was de angst voor overstromingen bij de eigenaars van kleine bedrijven en managers, waarbij 67% van de kleine bedrijven dacht dat hun bedrijf zich niet in overstromingsgebieden bevond en 20% van hen afzag van bescherming tegen overstromingen omdat hun bedrijf zich niet op de begane grond of in de kelder bevond.

IAG beweert dat het onderzoek aantoont hoe belangrijk het is voor bedrijven om op de juiste manier gedekt te zijn. Zij raadt bedrijfseigenaars ook aan om de potentiële gevaren volledig te begrijpen en ervoor te zorgen dat zij over een adequate verzekering beschikken om te helpen herstellen na natuurrampen. “Verzekeringsuitkeringen voor schadeclaims en herstelactiviteiten vormen een economische stimulans die het tempo van herstel van regionale economieën versnelt en verdere schade aan economische activiteit beperkt”, aldus het rapport.