Honderden miljoenen schade bij windmolens op zee

Technische problemen bij de aanleg van windparken op zee in Europa leiden tot honderden miljoenen euro’s schade per jaar. Zowel exploitanten, netbeheerders als consumenten zijn daarvan de dupe. De exploitanten lopen inkomsten mis, de netbeheerders moeten de exploitanten deels compenseren en de consumenten krijgen de rekening doorgeschoven door de netbeheerders, meldt het FD.Voor Nederland zijn de risico’s van de aanleg van offshore windparken relevant. Nederland staat aan de vooravond van een grote uitrol van offshore windparken in de komende decennia. Tot 2023 zijn er vijf windparken gepland voor de Nederlandse kust en in de periode na 2023 moeten er nog zeven windparken in zee bij komen.

Alleen al in de wateren voor de Duitse kust hebben tot 2014 acht windparken problemen ondervonden bij de aansluiting op het elektriciteitsnet, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit Hertie School of Governance uit 2015. Door de vertraging konden de windenergiebedrijven een tijd lang geen stroom leveren. Daardoor liepen ze gezamenlijk inkomsten van meer dan €1 mrd mis. Voor die schade zijn ze conform de Duitse wet gecompenseerd door de netbeheerders, waaronder het Nederlandse Tennet.De netbeheerders op hun beurt hebben die kosten doorberekend aan de consument. Ook na 2014 waren er problemen. De Duitse consument betaalde vorig jaar opnieuw ruim €163 mln en voor dit jaar verwachten de netbeheerders een bedrag van €243 mln aan windparkexploitanten te moeten uitkeren door problemen met de aansluiting van de windparken. Hoewel de bedragen in absolute termen groot zijn, zijn de compensatiebetalingen volgens Tennet, een van de vier netbeheerders in Duitsland, nog geen 1% van de totale investeringskosten van de windparken.

Aantal claims neemt sterk toe

Het Deense Dong, ’s werelds grootste windenergiebedrijf, was in 2016 een van de belangrijkste gedupeerden in Duitsland. Een defect aan een kabel bij het windpark Gode Wind ten noorden van Duitsland heeft tot een last voor het bedrijf geleid van omgerekend tientallen miljoenen euro’s. Dat is na compensatie van 90%. De totale schade beloopt derhalve enkele honderden miljoenen euro’s.Volgens een woordvoerder van Tennet is tijdens een test een kabelcomponent van de netaansluiting herhaaldelijk uitgevallen. Het park ligt al sinds 7 november helemaal stil. Netbeheerder Tennet, die verantwoordelijk is voor de aansluiting van het windpark op het Duitse net, verwacht dat de kabel volgende week gerepareerd is.

Ook bij het grote windparken Anholt en Horns Rev 2 in Denemarken en de parken Bard en Riffgat in Duitsland waren er de afgelopen jaren grote technische problemen.Het aantal verzekeringsclaims in de sector neemt de laatste jaren sterk toe, constateert Robert Bates van GCube Underwriting, een grote Britse verzekeraar van duurzame energieprojecten. ‘In de afgelopen tien jaar hebben we een grote stijging gezien van zowel de ernst als de frequentie van claims in offshore wind’, aldus Bates. Problemen met kabels zijn goed voor verreweg het grootste deel van alle verzekeringsclaims, constateert de verzekeraar. ‘In het licht van de ernst van recente incidenten, zullen de totale claims in 2016 waarschijnlijk in de honderden miljoenen euro’s lopen’, aldus Bates.

 

Bron FD: