(Her)verzekeringsbranche houdt rekening met milardenschades in Europa door Dudley & Eunice



De verzekerings- en herverzekeringsmarkten worden geconfronteerd met miljardenschades na de impact van twee zware Europese stormen, Dudley (Ylenia) en Eunice (Zeynep), melden diverse buitenlandse vakmediai. De storm Dudley trok op 16 en 17 februari over het Verenigd Koninkrijk en vervolgens over West- en Midden-Europa, waarbij op grote schaal windstoten van meer dan 80 km/uur werden ervaren.In heel Europa, van het Verenigd Koninkrijk tot Polen, werd wijdverspreide schade aan eigendommen door de wind gemeld, waarbij Duitsland een van de zwaarst getroffen landen was.In totaal verloren meer dan 1 miljoen mensen stroom door deze storm.

Impact Forecasting, de divisie catastroferisicomodellen en meteorologie van Aon, meldt  dat de totale economische en verzekerde schades door de storm Dudley (Ylenia) naar verwachting minimaal in de honderden miljoenen euro’s zouden lopen.

PwC zei afgelopen donderdag dat Dudley (Ylenia) naar verwachting tussen de 40 en 75 miljoen Britse pond ( 54,5 tot 102 miljoen dollar) aan verzekerde schade zou veroorzaken in Groot-Brittannië.  “De schades zullen voornamelijk betrekking hebben op schade aan huizen,  kantoren en voertuigen door vallende bomen en rondvliegend puin,” verklaarde Mohammad Khan van , PwC UK’.

Actuarieel adviesbureau Meyerthole Siems Kohlruss (MSK) gaf commentaar op de gevolgen van de storm Ylenia in Duitsland en schatte de schadelast  voor de verzekeringssector op 500 miljoen euro.  “Wij schatten het verzekerde verlies in Duitsland op 500 miljoen euro”, verklaarde Onnen Siems, algemeen directeur van MSK. “Door de grootschalige gebeurtenis is het schadebedrag gelijkmatiger over de markt verdeeld en zou het geen betrekking moeten hebben op herverzekeringsprogramma’s, voegde Siems eraan toe. “Een schade van deze omvang komt eens in de één à twee jaar voor.Andere landen zoals Groot-Brittannië, Denemarken en Polen worden ook getroffen, maar de meeste schade in Europa zal waarschijnlijk uit Duitsland komen.”

Storm Eunice (Zeynep): Een dag later trof de storm Eunice (windstorm Zeynep) eerst Ierland en het Verenigd Koninkrijk, alvorens over te steken naar andere delen van West- en Centraal-Europa. Er werd verwacht dat de storm Eunice (Zeynep) een sterkere en schadelijkere Europese windstorm zou zijn en nog voor de storm aankwam, gaven de voorspellingsmodellen aan dat er grote schade mogelijk was.
Het weersysteem dat storm Eunice (Zeynep) werd, verdiepte zich snel en werd in de media een weerbom genoemd, terwijl meteorologen waarschuwden voor een mogelijke steekstraal die intense windstoten zou kunnen veroorzaken.
Storm Eunice (windstorm Zeynep) trok op 18 en 19 februari over het Verenigd Koninkrijk en andere delen van West- en Centraal-Europa, waarbij windstoten van meer dan 100 mph werden ervaren. Het Verenigd Koninkrijk registreerde een recordwindstoot van 122 mph bij de Needles van het Isle of Wight, de sterkste windsnelheid ooit geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk.

PwC zei dat de verzekerde schadeverliezen van Eunice (Zeynep) in het Verenigd Koninkrijk naar verwachting £200 miljoen ($272 miljoen) tot £350 miljoen ($476 miljoen) zullen bedragen, waarbij materiële schade, bedrijfsonderbreking en reisonderbreking als de belangrijkste oorzaken worden gezien.
Khan zei: “Net als bij Storm Dudley zullen de verzekeringsverliezen vooral betrekking hebben op schade aan huizen, commerciële eigendommen en voertuigen door vallende bomen en rondvliegend puin”.

Het Duitse actuariële adviesbureau Meyerthole Siems Kohlruss (MSK) gaf ook commentaar op de gevolgen van de storm Zeynep in Duitsland en verwacht dat de rekening voor de verzekeringssector hoger zal uitvallen dan Ylenia, waarbij de verzekerde verliezen waarschijnlijk zullen oplopen tot EUR 1 miljard, aldus het bureau. “Voor Duitsland gaan we uit van verzekerde verliezen van meer dan EUR 900 miljoen,” legde Onnen Siems uit.

“In Duitsland is Zeynep de hevigste storm sinds Kyrill 2007, die de eerste storm in de recente geschiedenis was die het hele land bestreek met hoge windsnelheden en verzekerde verliezen veroorzaakte van meer dan 3 miljard euro in de waarden van vandaag,” voegde Siems eraan toe. “Zeynep zal niet zo duur zijn, maar kan wel in het schadegebied komen van de storm Friederike in 2018.”

Zeynep bracht hoge windsnelheden naar Duitsland, waaronder rukwinden van 162 km/u bij een vuurtoren aan de kust. Ze gingen gepaard met stormvloeden op de Noordzee, bijvoorbeeld een “zeer zware stormvloed” in Hamburg met 3,5 m boven het gemiddelde hoogwaterpeil. Windstorm Friederike dreef verzekerde verliezen van bijna 1,2 miljard euro in Duitsland toen hij in 2018 toesloeg. “De schade van Zeynep kan mogelijk nog dichter in de buurt komen van die van Friedrike, afhankelijk van bijvoorbeeld het inflatiepercentage en stijgingen van de bouwprijzen”, aldus Siems.

Verwacht wordt dat de verliezen op de verzekerings- en herverzekeringsmarkt door deze twee stormen in de miljarden zullen lopen, terwijl het stormweer aanhoudt en storm Franklin het Verenigd Koninkrijk eind zondag en delen van Europa tot maandag treft.
Overstromingen worden ook steeds meer gezien als een aanjager van verliezen, nadat herhaalde stormsystemen meer zware regen op reeds doorweekte grond laten vallen.
Er wordt ook voorspeld dat later deze week nog een met naam genoemd stormsysteem het VK kan treffen, met de storm Gladys die rond donderdag wordt verwacht, hoewel deze volgens de huidige voorspellingen waarschijnlijk minder hevig zal zijn.

Schadeverzekeringsmaatschappij PERILS AG heeft de stormen Dudley (Ylenia) en Eunice (Zeynep) in onderzoek genomen en zal naar verwachting verslag uitbrengen over het totaal van de verzekerde verliezen, aangezien deze de drempel van 200 miljoen euro duidelijk zullen overschrijden. Analist Dominic Simpson van Moody’s becommentarieerde de gevolgen van de stormen in het VK als volgt: “De stormen Dudley, Eunice en Franklin kunnen de Britse verzekeraars meer dan 400 miljoen pond aan schadevergoedingen kosten, wat vooral gevolgen heeft voor de verzekeraars die eigendomsdekking bieden aan huiseigenaars en bedrijven. Gezien de impact die verzekeraars in het verleden hebben ondervonden van stormen van vergelijkbare omvang, zijn wij van mening dat Britse verzekeraars deze verliezen in 2022 over het geheel genomen ruimschoots zullen kunnen opvangen binnen hun winstgevendheid, ook al hebben ze een deuk opgelopen in hun budget voor verliezen als gevolg van weersomstandigheden.