Hardhandige arrestaties en ingetrapte deuren: 2.500 claims bij politie

Bij de politie zijn de afgelopen jaren bijna 2500 grotere schadeclaims ingediend. Die hebben miljoenen gekost, blijkt uit gegevens die de NOS heeft opgevraagd.De politie probeert nu het aantal claims na bijvoorbeeld een hardhandige arrestatie of een ingetrapte deur naar beneden krijgen. Ook wil de politie de claims beter gaan afhandelen. Inmiddels dalen de bedragen die worden uitgekeerd.Jaarlijks krijgt de politie zo’n 500 grotere schadeclaims. Dat zijn alle bedragen boven de 2500 euro; die beoordeelt de verzekeraar van de politie. Een onbekend deel wordt toegewezen. Sinds 2013 keerde de verzekering gemiddeld meer dan een miljoen per jaar uit.

De meeste claims krijgt de politie wegens schade bij het binnenvallen van panden. Het kan gaan om een inval op het verkeerde adres, maar ook om agenten die een voordeur forceerden omdat de bewoner in nood verkeerde.De politie keert ook regelmatig uit na het gebruik van geweld, bijvoorbeeld omdat een aanhouding te ruw is verlopen, of omdat spullen zijn kwijtgeraakt na een inbeslagname.Verder gaan tientallen claims per jaar over schade die is ontstaan tijdens het reguliere politiewerk, zoals een schutting die sneuvelt tijdens de achtervolging van een inbreker. Ook agenten zelf krijgen nogal eens een vergoeding, bijvoorbeeld vanwege een ongeval tijdens een training.

De schadeclaims betroffen onder meer 668 gevallen van schade naar binnentreden van woningen of bedrijfspanden, 497 gevallen van geweld, 342 schade veroorzaakt bij anderen, 309 claims voor in beslag genomen of kwijt geraakte spullen, 182 letselgevallen tijdens het werk en 86 claims voor letsel opgelopen bij trainingen. Met alle 2.500 claims was een schadebedrag gemoeid met 5,8 miljoen euro.

 

bron NOS