Hans de Hoog (Lengkeek): Behoefte markt verandert, maar er zal altijd vraag blijven naar een gedegen, persoonlijke schaderegeling

 

 “Er zullen altijd schades blijven ontstaan en daarmee zal de behoefte blijven bestaan aan vakkundige, persoonlijke schaderegelingsoplossingen. De aard van de vraag en behoefte vanuit de markt zal waarschijnlijk wel veranderen. Degenen die in staat zijn goed op die veranderingen in te spelen, hebben de grootste kans op een goede toekomst.” Dat stelt Hans de Hoog, directievoorzitter van expertise- en taxatiebureau Lengkeek, in een interview in het digitale magazine van Risk & Business  ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het expertise- en taxatiebureau.

Net als zijn collega’s in de branche ziet Lengkeek’s directievoorzitter door verschillende oorzaken het totaal aantal expertiseopdrachten wat afnemen, maar de gemiddelde complexiteit – en daardoor duur – toenemen. “Het is mede daardoor een uitdaging voor de gehele markt om tegemoet te blijven komen aan de hogere eisen die opdrachtgevers aan ons werk stellen. Bijvoorbeeld door nog meer deskundige experts en taxateurs aan te stellen en/of zelf op te leiden.”

Trends

Welke andere trends neem je waar? De Hoog: “Ik heb het idee dat meer verzekeraars afstappen van hun tenderbeleid en in plaats daarvan meer in samenwerking met expertisebureaus tot een betere schaderegeling proberen te komen. Weliswaar blijft bij de inkoop van expertise- en taxatiediensten de prijs een belangrijke factor maar daarnaast wordt ook gekeken naar factoren als kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ik vind het een goede zaak dat wij meer als meedenkende businesspartner worden gezien dan puur als leverancier. Uiteindelijk plukt ook de opdrachtgever daar de vruchten van.”

Hij noemt het een punt van zorg dat door de noodzakelijke kostenefficiency bureaus inmiddels zo lean & mean zijn geworden dat er geen mankracht is om extra schades of een grote calamiteit op te kunnen vangen. “Ik zou het toejuichen als wij als branche gezamenlijk een oplossing zouden vinden, bijvoorbeeld in de vorm van een pool van experts. Voorwaarde is wel dat wij ook door de markt/opdrachtgevers in staat worden gesteld om te kunnen blijven investeren in het aantrekken en opleiden van experts. Bij ons hebben vrijwel alle experts een opleiding op HBO- of universitair niveau gevolgd. ”

Positief

Bij De Hoog overheerst echter het positieve. “We hebben als branche en bureaus het enkele jaren lastig gehad, maar de laatste tijd hebben we allesbehalve te klagen over werk. Natuurlijk hebben incidenten als de hagelbuien in Brabant, de gevallen van plaatselijke wateroverlast en de januaristormen van dit jaar daaraan bijgedragen, maar wij zien daarnaast een meer structurele groei. De economie trekt aan en daarmee nieuwe investeringen in alle bedrijfstakken.”

Hij zegt de toekomst van de branche dan ook positief tegemoet te zien. In de markt zal de splitsing tussen enerzijds het meer (digitale) proceswerk en fysieke expertises aanscherpen en ligt het in de lijn  der verwachting dat het totaal aantal expertises niet verder zal toenemen, wel de complexiteit en de omvang. Ik ben er echter van overtuigd dat de branche goed met de veranderende markt zal omgaan. Schades blijven zich voordoen en daarmee zal er altijd vraag blijven vanuit de markt aan kwalitatief goede expertises, zowel fysiek als anderszins. Natuurlijk blijft de markt veranderen en daarmee ook de behoefte bij opdrachtgevers op het schaderegelingsgebied. Degenen die in staat zijn goed op die veranderingen in te spelen, hebben de grootste kans op een goede toekomst.”