Glasstone/Novanet wint Rob Insinger Duurzaamheid Award 2019 met innovatieve polijstechniek voor herstellen beschadigd glas

Met hun innovatieve polijstechniek voor het herstellen van beschadigd glas zijn Glasstone/Novanet gisteren, 12  september, de winaar geworden van de Rob Insinger Duurzaamheid Award 2019 van de Stichting Duurzaam Herstel). Tijdens een geanimeerde, goed bezoche bijeenkomst van de stichting in het andermaal zonnige Kijkduin kregen accountmanager Arjen de Man (Novanet) en Nico Verweij, bedenker van de oplossing, de award én een cheque van 1.500 euro ter besteding aan een goed doel overhandigd uit handen van Onno Sleurink, voorzitter van het College van Deskundigen van de Stichting Duurzaam Herstel.

De Award is vernoemd naar Rob Insinger (Centraal Beheer) voor zijn zendingswerk voor duurzaamheid in het verleden.  Van alle via internet ingediende stemmen (ruim 400) aangevuld met die van de aanwezigen in de Habana Beach, gingen de meeste naar de innovatieve oplossing van  Glasstone/ Novanet.  Meestal wordt beschadigd glas vervangen, maar Glasstone/ Novanet is in veel gevallen in staat om het te herstellen. Door de doorontwikkelde polijsttechniek is men in staat ook zwaardere beschadigingen nog te repareren, wat bijdraagt aan de duurzaamheid, een snellere schadeafwikkeling door minder doorloptijd en mede daardoor ook een kostenbesparing.

 Vijf genomineerden

Voor de Rob Insinger Duurzaamheid Award 2019 waren vijf duurzame herstel- en reconditioneringsbedrijven genomineerd, die zich alle presenteerden via een filmpje op de site van Groen gedaan en via een pitch van één minut tijdens de bijeenkomst in Kijkduin.

 De vier andere bedrijven waren Belfor, Kindow, QBuild en Wantix. Reconditioneringsbedrijf Belfor, vertegenwoordigd door Arnoud Klaren, heeft een unieke techniek ontwikkeld, SRG (Soot Removal Granulaat) waarmee men in staat is om boeken na brandschade te reinigen, zodat samen met vriesdrogen en ontgeuring nu een compleet pallet voor papierherstel aangeboden kan worden. Met een  unieke straaltechniek die Belfor wereldwijd inzet, wordt het roet verwijderd zonder dat het papier op enige manier schade oploopt. Hiermee kan historisch- en cultureel erfgoed maar ook de voor de particulier onvervangbare boeken worden veiliggesteld. Inmiddels wordt SRG ook voor andere zaken toegepast, zoals schilderijen, marmer, textiel en stucwerk.

 Kindow ontwikkelt en levert intelligent geautomatiseerde binnenzonwering voor een optimale zon – en daglichtregeling. Woordvoerder Sam Kin lichtte toe dat de techniek zorgt voor twee à drie maal meer daglicht op de werkplekken, zonder dat men overlast heeft van de zon. Dit is van groot belang voor de arbeidsproductiviteit. Maar ook wordt er een energiebesparing bereikt van 19% op koeling, verwarming en verlichting.

QBuild is genomineerd met een innovatieve spouwmuur isolatietechniek met de naam Qavity. Met deze productinnovatie, gebaseerd op vacuümtechniek, is men volgeds pitcher Ralph Henderix in staat om op zeer efficiënte wijze, de isolatiewaarde van de spouw te verdubbelen. Hiermee kan het energieverbruik tot wel 20% worden verlaagd.

Verlichtingsexpert Wantix, vertegenwoordigd door Bülent Köse, levert professionele LED verlichtingsarmaturen voor de zakelijke markt. Daarnaast wordt er een lichtplan gemaakt, een energieberekening opgesteld, de subsidie worden geregeld en de installatie wordt ter hand genomen. Wat Wantix volgens zijn woordvoerder uniek maakt is dat bij haar propositie alle belangrijke onderdelen van het overschakelen op LED verlichting in één hand liggen.  

De stichting, die sinds dit jaar het beeldmerk GroenGedaan! voor alle keurmerken voert, is weer buitengewoon ingenomen ment de line-up van deze editie van de award. “Het zijn stuk voor stuk fantastische initiatieven op gebied van duurzaamheid, die allen een podium verdienen”: aldus Angélica Gravendijk van de stichting.De bijeenkomst werd traditiegetrouw afgesloten met een BBQ.

Bij de foto: Angelica Gravendijk, Arjen de Man, Nico Verweij en Onno Sleurink.