Geen fiscale vrijstelling voor letselschadevergoedingen

Hoewel het geld bedoeld is om letselschadeslachtoffers in hun levensonderhoud te voorzien, laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën letselschade belast. Een letselschadevergoeding wordt vaak eenmalig ontvangen. De vergoeding wordt belast als vermogen in box 3. Dit geld telt mee voor het recht op toeslagen, maar ook de hoogte van bepaalde eigen bijdragen in de zorg wordt er mede door bepaald.

Er wordt door verzekeraars bij het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding al rekening gehouden met de fiscale gevolgen, aldus de staatssecretaris. Daarom kennen verzekeraars vaak meer geld toe. Als het om kleinere geldbedragen gaat, is dit meestal niet het geval. Overigens wordt de vergoeding tot box 3vermogen gerekend, omdat het geld in theorie overal voor kan worden gebruikt. Tevens kan er rendement op worden behaald door het bijvoorbeeld te beleggen. Echter, bij een te hoog box 3-vermogen vervalt het recht op zorg- en huurtoeslag, evenals het kindgebonden budget. Ook de hoogte van de eigen bijdragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz) worden er mede door bepaald.

Een letselschadevergoeding kan daarnaast indirect gevolgen hebben voor huurhoogte. De huur mag namelijk boven een bepaalde inkomensgrens met een groter percentage worden verhoogd. Maar volgens Wiebes leidt het belasten van een letselschadevergoeding vaak niet tot een grotere huurstijging. Overigens vallen letselschadevergoedingen die vóór 11 oktober 2010 zijn vastgesteld onder een overgangsregeling. Tot 2023 tellen deze vergoedingen niet mee voor het recht op zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Ditzelfde geldt voor uitkeringen op grond van overheidsregelingen, waaronder de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers. Wiebes wil deze uitzondering niet uitbreiden tot alle letselschadevergoedingen.

Bron ASP-advcaten