Forse toename meldingen via Meld Misdaad Anoniem: ‘We accepteren niet dat mensen lak hebben aan coronamaatregelen’

Het aantal meldingen bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem is sinds invoering van de intelligente lockdown fors gestegen. Ook over overtredingen van de coronamaatregelen. “Het wordt simpelweg niet geaccepteerd dat enkelen daar lak aan hebben.” Dat zegt Marc Janssen van de tiplijn Meld Misdaad Anoniem tegen EenVandaag. Sinds de verscherpte maatregelen zien zij een sterke stijging van het aantal meldingen. Waar normaal gesproken zo’n 1.400 meldingen per maand de norm zijn, werd in april dit jaar 2.426 keer getipt.

Sinds 23 maart zijn er verscherpte maatregelen van kracht die de verspreiding van het coronavirus verder moeten indammen. In april alleen kwamen bij Meld Misdaad Anoniem 616 coronagerelateerde meldingen binnen. De meldingen zijn volgens de tiplijn van ‘bedrijfsmatige of structurele aard’.”Denk hierbij aan een café dat een pokertoernooi organiseert of gasten via de achterzijde toelaat, sportscholen die open zijn, contactberoepen die klanten blijven ontvangen of geplande schijt-aan-corona-feestjes”, licht Janssen van Meld Misdaad Anoniem toe. Meldingen over hangende jongeren of borrelende buren worden doorverwezen naar de gemeente en worden niet behandeld bij Meld Misdaad Anoniem.

Meld Misdaad Anoniem kun je anoniem informatie kwijt kunt over criminaliteit en misdaad. De naam van de meldlijn zegt het al, je identiteit blijft geheim. Ook voor het overtreden van de coronamaatregelen kun je terecht bij de tiplijn. Het moet dan gaan om bedrijfsmatige activiteiten die ondanks de regels toch doorgaan, structurele samenkomsten of geplande anti-coronafeestjes. Bij een feest dat al aan de gang is, moet je de politie bellen.

‘Mensen zijn echt bezorgd over de risico’s’

Bij de meldlijn merken ze dat de bereidheid om coronagerelateerde delicten hoog is. “Melders zijn echt bezorgd over de risico’s voor de samenleving”, zegt Janssen. Volgens hem heerst er een gevoel dat er samen tegen corona gestreden wordt. “En het wordt simpelweg niet geaccepteerd dat enkelen daar lak aan hebben.”

Volgens Janssen van de misdaadmeldlijn is er een verband tussen de ernst van een delict en de bereidheid om hier melding van te maken. “Mensen zijn eerder geneigd te melden over drugslab dan over een hennepkwekerij”, zegt hij. “De impact van corona is erg hoog, dat verklaart dat mensen bereid zijn hierover te melden.”Daarnaast wordt er over normale criminaliteit ook ‘bovengemiddeld’ gemeld, zegt Janssen. “De sociale controle is hoger”, zegt Janssen. Als stijgers noemt hij meldingen over de (straat-) handel in hard- en softdrugs en tips over door de politie gezochte personen. Over geweld werd de meldlijn veel vaker benaderd, 238 keer. Daarvan gingen ruim 70 over huiselijk geweld. Voor mishandeling in de huiselijke sfeer is door beleidsmakers de afgelopen periode veel aandacht gevraagd.

De politie meldde dat het aantal diefstallen en inbraken sinds de coronamaatregelen fors is teruggelopen. Dat vertaalt zich nog niet direct in de cijfers. Over diefstal (75) en inbraak (22) kwamen ongeveer dezelfde aantallen meldingen binnen, alleen het aantal gemelde hennepkwekerijen daalde met 10% (333).

Bron Een Vandaag